Kopírování spisů na úřadech bude levnější

Praha - Poprvé po patnácti letech zlevní kopie z úředních spisů. Doteď platí třeba lidé, kteří se zajímají o to, jaká stavba vyroste vedle jejich bydlení, patnáct korun za každou stránku spisu. Ty přitom obsahují desítky až stovky stran. Od září to bude pětikoruna. Zákon počítá i s výjimkami, kdy lidé neplatí nic. O jaké jde, by si ale měli zjistit sami občané. Úřad totiž může chybovat.

Za kopie z úředních spisů se neplatí vždy. Třeba u přestupkových řízení to má být zadarmo. Stanislav Šíp přitom na úřadě narazil přesně v tomhle případě. Úředníci chtěli za okopírování třicetistránkového spisu 15 korun za stránku. „Nejspíš to byl ojedinělý případ a došlo asi k nedorozumění,“ myslí si mluvčí městského úřadu v Berouně Pavla Švédová.

Od září dojde ke snížení poplatku na pět korun, ombudsman by ale šel ještě níž. „V poslední době je velmi mnoho různých omezení a placení některých úkonů ze strany státní správy. A zátěž na občany dopadá už příliš,“ myslí si zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

„Nižší varianta by podle nás zcela vyloučila regulační funkci správního poplatku,“ brání poplatek mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Lidi můžou na úřady vyrážet i s mobily nebo foťáky. Takové pořízení kopie nic nestojí a domácí tisk je levnější.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)