Pozor na falešné sbírky, varuje fórum dárců

Praha – Štáb České televize natočil brigádnici občanského sdružení RS Pomoc, která prý vybírá na pomoc pro lidi s roztroušenou sklerózou, na magistrátu ale žádnou veřejnou sbírku nahlášenou nemá. Podle vedení města se občanské sdružení odvolávalo na spolupráci s Unií Roska, podle jejího ředitele ale nemá Roska s tímto sdružením nic společného.

Každý, kdo organizuje sbírku, by měl mít potvrzení magistrátu a zapečetěnou kasičku. Brigádnice občanského sdružení RS Pomoc ale žádné potvrzení neměla. Výběrčí v podobných případech často mění taktiku a tvrdí, že prodávají reklamní předměty, což je i případ tohoto sdružení. V tomto případě veřejnou sbírku mít nahlášenou nemusí, při prodeji ale musí vystavit daňový doklad – ten ale štáb ČT nedostal, brigádnice navíc jasně lákala na dobročinost. 

Fórum dárců věří, že podvodníci lidi od charity neodradí - doporučuje ale obezřetnost a rozvahu. Pražským kriminalistům se nedávno podařilo odhalit organizovanou skupinu, která se vydávala za pracovnice charity. Dvě ženy jsou ve vazbě a hrozí jim až 8 let vězení.

Ministerstvo vnitra teď v Česku registruje přes 600 sbírek, zpětná kontrola je téměř nemožná. Fórům dárců proto na internetu založilo portál Daruj správně, kde je momentálně 200 prověřených sbírek a organizací.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod