Nečas: Výběrová řízení by státním zástupcům jen prospěla

Praha - Celé soustavě státních zastupitelství jen prospěje, když se co nejdříve začnou k obsazování postů významných státních zástupců využívat výběrová řízení. Těmito slovy reagoval premiér Petr Nečas (ODS) na kontroverzi kolem nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který o tendru mluvil v souvislosti s obsazováním postu vrchního státního zástupce v Praze.

Premiér zdůraznil, že Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už svůj návrh podal, a proto podobné výběrové řízení není možné. Je ale podle něj dobře, že Blažek po nástupu do funkce „nepodlehl mediální masáži“. Podle Nečase mají výběrová řízení zamezit „řečem o kamarádšoftech, bratříčkování, o vytváření vlivových skupin, které pak dosazují do pozic lidi ze stejné party“.

Nový ministr spravedlnosti zatím totiž Zemanovu návrhu, aby do funkce jmenoval ústeckou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, nevyhověl. Podle některých hlasů to byla právě ochota jeho předchůdce Jiřího Pospíšila (ODS) Bradáčovou jmenovat, která přispěla k jeho náhlému odchodu z funkce. Nečas Pospíšilovo odvolání zdůvodňuje ministrovou neschopností manažersky a rozpočtově zvládat svůj resort.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Zdroj: ČT24

„Je správné, že ministr poté, co nastoupil do funkce, populisticky nenasedá na mediální vlnu a není součástí mediální masáže, že je jeho povinnost okamžitě a bez řečí to podepsat,“ poznamenal dnes o Blažkově váhání premiér. Ministr chce s Bradáčovou i Zemanem o jmenování ještě jednat. Při jednom z minulých jednání s nejvyšším státním zástupcem nadnesl právě možnost uspořádat na funkci výběrové řízení a vysloužil si za to ostrou kritiku od opozice i koaliční TOP 09.

Předseda vlády zdůraznil, že v případě pražského vrchního státního zastupitelství je tendr mimo hru. „Tento systém je ale používán na obsazení celé řady vedoucích státních zástupců,“ poznamenal Nečas a připomněl například obsazení postu šéfa okresního státního zástupce v Prachaticích.

Výběrové řízení, vypsané ovšem nikoliv ministrem, ale odpovídajícím vedoucím státním zástupcem pro ten který podřízený post jako standardní součást výběru šéfů státních zastupitelství, navrhuje věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství. Ten vypracoval ještě Pospíšil a podílela se na něm také Bradáčová z titulu prezidentky Unie státních zástupců. Věcný záměr schválily některé vládní orgány, ministr Blažek ale jeho podobu „intenzivně konzultuje“ například také s bývalými nejvyššími státními zástupci.