Svatá Anna přináší teplé dny a chladné noci

Praha - Na svatou Annu se podle pranostik láme léto a podle té nejznámější pranostiky už přicházejí „chladna z rána“. Období kolem 26. července, kdy má Anna svátek, je ale jedním z nejteplejších období roku, chladnější rána většinou způsobují jasné noci. I letos bude na svatou Annu i následující den skoro jasno až polojasno a zcela beze srážek.

Období od 24. července do 2. srpna se v pranostikách říká anenská tepla. Charakterizují je vysoké teploty přes den a jasné noci, mezi denními a nočními teplotami jsou vysoké rozdíly. Letos v tomto období nebudou denní maxima tak vysoko, předpovědi počítají až do poloviny příštího týdne s teplotami do 25 stupňů Celsia. V noci by mělo být jen kolem deseti stupňů Celsia.

O jasných nocích je možné už koncem července občas zahlédnout „padající hvězdy“ či „létavice“. Jsou to meteory Perseidy, které vrcholí 12. srpna, ale objevují se už v posledních desíti červencových dnech. O tom, že je anenské období jedním z nejteplejších v roce, svědčí i méně známé pranostiky: „Svatá Anna pšenku žala“ nebo „Svatá Anna zavádí žence do pšenice“.

Mezi 25. a 29. červencem ale někdy nastává mírné ochlazení. Jsou to takzvaná Jakubská chladna. Lidové pranostiky k 25. červenci, kdy je svatého Jakuba, říkají: „Na svatého Jakuba dopoledne léto, odpoledne zima“ nebo „O svatém Jakubě přicházejí silné bouře“.

Svatá Anna – chladna z rána

Z meteorologického hlediska lze říci, že to opravdu často platí, ale většinou je to způsobeno zejména zvětšující se vlhkostí vzduchu v noci a tvořením prvních ranních mlh. A k tomuto datu se zachovalo zajímavé rčení s dlouhodobou předpovědí. Zvětšují-li na svatou Annu mravenci své hromady, lze očekávati tuhou zimu.

                                                                                                     Zdroj: Meteopress

Vydáno pod