Lessy chce kvůli škrtům u policie co nejdříve jednat s Kubicem

Praha - Policejní prezident Petr Lessy se chce sejít s ministrem vnitra Janem Kubicem a jeho 1. náměstkem Jaroslavem Hruškou. O schůzku požádal v reakci na informace ze středečního jednání vlády. Policie by pro příští rok potřebovala o 439 milionů korun víc než letos, vládě se to ale nelíbí. Kabinet proto Kubiceho pověřil, aby za měsíc přišel s návrhem, jak výdaje o půl miliardy snížit. Ministr zároveň ve středu uvedl, že má Česko podle analýzy jednu z nejhustších sítí policistů v Evropě. Rozšíření policejních řad tak není namístě. Lessy už ale dlouhodobě upozorňuje, že policistů je málo.

Podle analýzy ministerstva vnitra obstarává v Česku stejnou nebo podobnou agendu víc policistů než v okolních zemích. Český policista hlídá asi 240 lidí, například ve Švédsku ale připadá na jednoho policistu dvakrát tolik. Studie srovnávala všechny státy sedmadvacítky, v porovnání se sousedními zeměmi má v Česku policista na starosti vůbec nejmíň lidí. V počtu policistů jsme na špičce i mezi zeměmi východní Evropy.

Kubice ve středu řekl, že v posledních letech sice počet policistů klesl, ale pouze přirozenými odchody, nikoli reorganizací. Neubylo tak policistů v řídících funkcích s vyššími platy, naznačil směr, kudy se má další vývoj v policii pohybovat.

image_379854
Zdroj: ČT24

S počtem policistů a rozpočtem Lessy spojuje své setrvání ve funkci

Ve služebním poměru bylo k 1. červenci 38 776 policistů. Pro příští rok počítá ministerstvo podle dosavadního návrhu s 38 996 služebními místy. Lessy ale stále upozorňuje, že je nutné, aby měl sbor pro výkon své činnosti 40 389 „plnohodnotných“ příslušníků. Ročně totiž odchází od policie asi 1 500 lidí. Kubice už ale dříve uvedl, že Lessyho požadavek je nereálný.

Kdy se schůzka Lessyho s Kubicem a Hruškou uskuteční, se zatím neví. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká pouze uvedla, že do společného jednání s ministrem vnitra se Lessy nebude k tomuto tématu více vyjadřovat.

Reportáž Luboše Dostála a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)