Registr dnes fungoval, zatěžkávací zkouška přijde v pondělí

Praha – Registr vozidel dnes fungoval. Na řadě jeho pracovišť ale nebyl úřední den, takže zatížení systému nebylo maximální. Do dneška dal premiér Petr Nečas ministru dopravy Pavlu Dobešovi termín k odstranění závad v provozu registru. Dnes předseda vlády řekl, že Dobeše neodvolá, protože nový registr funguje. Další zatěžkávací zkouška registru ale přijde hned v pondělí, kdy je úřední den, a lze tak očekávat vyšší zájem lidí o registraci svého vozu.

„Registr vozidel teď nekolabuje, jsou tam problémy, u kterého systému ale nejsou. Občan má právo být obsloužen a já věřím, že se tak bude dít. Jinak by byla politická odpovědnost vyvozena,“ řekl dnes premiér Petr Nečas s tím, že zatím Dobeš zůstává ministrem dopravy.

Po opakovaných výpadcích v první polovině týdne i dnes přetrvávaly obtíže s rychlostí systému. V Praze úředníci zpracovávali hromadné žádosti od zprostředkovatelů z předchozích dnů. Data z Prahy ukázala, že se ve srovnání s minulým rokem daří zvládat zhruba 50 procent objemu úkonů.

Kvůli nahromaděným žádostem měli dnes pražští úředníci na práci zhruba 1 600 žádostí k vyřízení, a proto měla pražská registrační pracoviště prodlouženou pracovní dobu do 15:00. Do této doby se podle mluvčí magistrátu Terezy Králové podařilo zpracovat 1 400 žádostí. Úředníci ale zůstanou v práci, dokud všechny žádosti nezaevidují.

Registr fungoval i v dalších městech, někde se ale opět vyskytly komplikace. Například v Karviné podle úředníků nefungovalo spojení s databází osob. V registru i nadále chyběla řada údajů, a tak je bylo nutné ověřovat a doplňovat ručně. Klienti tak byli odbavováni výrazně pomaleji než u starého systému.

„Nemám zatím signál z žádného koutu země, že by registr nefungoval,“ potvrdil Ivo Toman z ministerstva dopravy.

S žádostí o úhradu škody spojenou s nefunkčním registrem se na ministerstvo dopravy k dnešnímu dni obrátilo 46 lidí, kteří celkově požadují 860 000 korun. Pouze sedm z nich je ale podle ministerstva oprávněných. Ostatní budou vyzváni, aby ke svým požadavkům doložili podklady, které dokazují, že jim skutečně vznikla škoda.

Dobeš zatím post uhájil

Na Dobešovu hlavu se snesla sprcha kritiky i z jeho domovské politické platformy LIDEM. Ve svém usnesení vyjádřil přípravný výbor „hluboké znepokojení“ nad (ne)funkčností registru vozidel. „Politická strana LIDEM si uvědomuje, že to, jak byl zavedený registr a jaké problémy způsobil, není maličkost. Ministerstvo reagovalo vyvozováním odpovědnosti až po 3 týdnech,“ uvedla Karolína Peake jeden z důvodů nespokojenosti. Podle některých spekulací se jako o Dobešově případném nástupci hovoří o předsedovi sociálního výboru Martinu Vackovi (také LIDEM).

Karolína Peake (LIDEM), vicepremiérka

„Pokud bych byla na jeho (Dobešově) pozici, tak bych tu politickou zodpovědnost vyvodila i v případě, že bych tak jako on cítila, že to tak úplně není moje vina.“

Systém spuštěný 9. července provází od počátku potíže, trpělivost došla i premiérovi, když tento týden dal Dobešovi na jejich odstranění čas do pátku, jinak musí vládu opustit. Peake sama dávala v minulých dnech otevřeně najevo, že Dobeš by skutečně měl kvůli nezvládnutému spuštění registru kabinet opustit. K odchodu Dobeše vyzval i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Sám ministr už ohlásil, že je v případě přetrvávajících problémů připraven funkci složit.

Ministerstvo dopravy
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Kdo za každodenní kolapsy systému v posledních dnech nese odpovědnost, nedokáží s jistotou určit ani povolaní experti z ministerstev, doprava i vnitro chybu na své straně odmítají. Někteří odborníci přisuzují hlavní selhání tvůrci systému, který jej před spuštěním netestoval dostatečně. Ve čtvrtek systém přes drobné počáteční nedostatky fungoval.