TOP 09 dá letos na provoz 33 milionů, na kampaně dalších 26

Praha - Vládní TOP 09 plánuje letos hospodařit s příjmy 35,9 milionu korun a výdaji ve výši 33,1 milionu. Zvlášť strana počítá s penězi na letošní volební kampaně, do kterých plánuje investovat celkem 26 milionů korun. Partnerské hnutí Starostové a nezávislí přidá dalších osm milionů. Částka, kterou strana vyčlení na prezidentskou kandidaturu svého předsedy Karla Schwarzenberga, zatím nebyla stanovena.

Z těchto peněz, které má strana naspořeny z předchozích let, hodlá TOP 09 pokrýt předvolební kampaň pro volby do Senátu ve výši šesti milionů korun a kampaň do krajských zastupitelstev za 28 milionů. „Předpokládáme, že krajské organizace budou investovat do kampaně další prostředky na základě darů určených pro kraj,“ vysvětlil volební manažer strany Jaroslav Poláček.

V provozním hospodaření menšího koaličního partnera vládní ODS je největší jednotlivou položkou zabezpečení provozu regionálních krajských stranických sídel, přezdívaných „TOP centra“. Na ně strana letos vynakládá přibližně 7,5 milionu korun. O milion méně, tedy okolo 6,5 milionu, TOP 09 investuje do komunikace jak uvnitř strany, tak s veřejností.

Čtvrt milionu pak strana využije přímo k oslovení svých podporovatelů, spolupráci s příznivci pokládá totiž TOP 09 podle Poláčka za strategickou. „Jsou to ti, kteří se aktivně zajímají o to, co a proč děláme. S podporovateli komunikujeme stejně jako s našimi členy a s jejich pomocí také počítáme v nadcházející kampani,“ uvedl manažer.

Své hospodaření chce vládní strana otevřít kontrole veřejnosti. Na webu proto nabízí podrobný letošní „rozklikávací“ rozpočet na provoz.