Do ČR se vrátil L-159 jako kompenzace za letouny CASA

Čáslav - Na letiště v Čáslavi na Kutnohorsku byl dnes dopraven dvoumístný letoun L-159, který konsorcium EADS vrátilo jako kompenzaci za nedostatky dodávky letadel CASA. Česko tři letadla od konsorcia koupilo, čtvrtý stroj vyměnilo za pět bitevníků z produkce Aera Vodochody. Dvoumístný podzvukový stroj, který se do Česka vrátil v rozloženém stavu, vojáci využijí pro výcvik.

Hlavní část letounu dnes dopoledne přivezl na letiště jeden kamión, druhý odpoledne přiveze doplňující díly. Po složení bude následovat technická přejímka. Ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant uvedl, že piloti v současnosti využívají pro výcvik čtyři dvoumístné L-159 a nejnovější je pátý. Do budoucna by jich chtěli mít až osm. „To je celkový cílový stav, kterého by ráda armáda do budoucna v rámci svých výcvikových kapacit dosáhla,“ dodal. Než ale armáda vrácený letoun zprovozní, tak si to vyžádá náklady v řádu milionů korun.

Španělé mají ještě jeden letoun dvojího řízení a podle některých informací by se mohl také nakonec dostat do Česka. Bulant to ale nepotvrdil. „Nemám informace, že by se měl v tento okamžik vracet nějaký další letoun L-159,“ uvedl. „To je věc nějaké další dohody,“ řekl ve stejné souvislosti Jan Svoboda ze společnosti Omnipol, která zakázku zprostředkovala.

Ministerstvo obrany dopravní letadla CASA nakoupilo proto, aby nahradilo dosluhující ruské stroje Antonov. U letounů se ale v průběhu používání vyskytly některé problémy, například na navigačních a spojovacích systémech. Uvedené potíže již byly odstraněny. Testováním ale opět neprošel systém ochrany proti naváděným raketám, známý pod zkratkou DAS. Plným fungováním systému přitom ministerstvo podmiňuje nasazení strojů v Afghánistánu.

Nákup dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle odborníků i médií podezřelý. Poslanecká sněmovna nedávno vydala dřívější ministryni obrany Vlastu Parkanovou k policejnímu stíhání. Kriminalisté ji viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel pro armádu. „Myslím, že málokdo dnes v České republice pochybuje, že nákup letadel CASA byla studánka čistá,“ konstatuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Reportáž Michala Klokočníka a Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)