Česko bude čelit další žalobě kvůli diskriminaci romských dětí

Praha - Evropské centrum pro práva Romů chce v nejbližších dnech podat další žalobu kvůli diskriminaci romských dětí ve školách. V roce 2007 se po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který dal žalujícím za pravdu, Česko zavázalo, že diskriminaci odstraní. To se prý však nestalo. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

„Začínáme novou soudní při s Českou republikou. Podobnou té minulé, kterou Česko prohrálo u mezinárodního soudu. Ale nyní máme ambici vyhrát tady a nejít do zahraničí. Intuice je taková, že když argument o diskriminaci zazní doma od vlastních institucí, bude daleko silnější, než kdyby opět zazněl z ciziny,“ řekl LN Marek Szilvasi z Evropského centra pro práva Romů.

Žaloba se týká 28 dětí z ostravských škol, které podle ní neprávem skončily v praktických, dříve zvláštních školách, píšou LN. Původní skupina v předešlé kauze čítala 18 ostravských dětí. „Skupina je hodně podobná té předchozí. Někteří jsou i rodinní příslušníci, bratranci či sourozenci dětí z prvního případu, kteří skončili v té samé škole a s těmi samými limitovanými studijními plány,“ dodal Szilvasi. Od rodičů těchto dětí má prý Szilvasi plnou moc, nicméně školy mu odmítly dát dokumentaci. Žalobu tak podají bez ní; na školách si ji pak bude muset vynutit soud. 

Ministerstvo školství o tom, že se žaloba chystá, podle listu netušilo. Podle náměstka ministra Jiřího Nantla ale pro takové opatření není důvod. O zařazení dítěte do praktické školy totiž rozhoduje ředitel školy na základě posudku pedagogicko-psychologické poradny a také souhlasu rodiče, uvedl Nantl ve Studiu ČT24.

Rozhovor s náměstkem ministra školství Jiřím Nantlem (zdroj: ČT24)