Novinkou letních dětských úrazů je trampolína

Praha - V Česku meziročně přibylo úrazů, za minulý rok navštívilo nemocnice 1 696 419 pacientů. V přepočtu na tisíc obyvatel znamená číslo nárůst zhruba dvě procenta ve srovnání s rokem 2010. Zatímco počet zranění z dopravních nehod poklesl, všechny ostatní narostly, včetně domácích úrazů. Dokonce se už dotahují na ty způsobené při sportu. Přitom každý čtvrtý úraz končí sádrou, zlomeniny statistikám kralují už několik let.

Loni si v domech, bytech nebo na chatách a v jejich blízkosti přivodilo zranění 360 tisíc lidí. Svá nebezpečí skrývají i zahrady. „Začíná se česat ovoce, zahrádkáři padají ze stromů, nastartovali sekačky, motorové pily. Z toho vyplývá řada úrazů horních končetin,“ uvedl chirurg Josef Kraus z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

V meziročním srovnání přibylo i úrazů v zaměstnání a ve škole. Největší starosti pro lékaře představují tradičně úrazy dětí, přibylo jich 12 tisíc. Nejčastější příčinou zranění bývá pád. Léto přináší i nový typ častých pacientů - skokany na trampolíně. Třeba v pražské Thomayerově nemocnici evidují i pět případů týdně. „Jde o závažné zlomeniny loktů, loketních kloubů, ramen, mohou tam být i vnitřní zranění, poranění hrudníku, břišních orgánů jako jater nebo sleziny,“ přiblížil přednosta dětského traumacentra Petr Havránek.

  • Úrazy v roce 2011 zdroj: ÚZIS ČR
  • Úrazy dětí v roce 2011 zdroj: ČT24

U domácích úrazů dětí, které jen za minulý rok přesáhly 66 tisíc, příčiny příliš nepřekvapují; počítají se sem ostré hrany, vysoké prahy, prosklené dveře, varné desky, horká voda, nože i léky. Právě tady je podle odborníků největší potenciál pro zlepšení.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)