Eurovia nesouhlasí s německým posudkem na dálnici v Ostravě

Praha - Firma Eurovia odmítá závěry posudků německých expertů o katastrofálním stavu ostravské části dálnice D1, které zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic v pátek. Podle expertů z hannoverské univerzity způsobila poruchy a poškození zejména chybná volba materiálů, ale také špatný návrh a kvalita provedení stavby. Eurovia má prý ale jiné posudky – ty nicméně zatím zveřejnit nechce.

Podle Eurovie nezkoumali němečtí experti dálnici D1 důkladně: „Z našich poznatků víme, že pokud se provádí kontroly na objektech, tak takové kontroly trvají v řádech měsíců,“ uvedla mluvčí společnosti Petra Kučerová. Eurovia chce výsledky svých šetření zveřejnit koncem srpna, v té době bude mít další výsledky německých expertíz i Ředitelství silnic a dálnic. 

Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové jsou mosty na dálnici po pěti letech používání v nevyhovujícím stavu a je nutná jejich zásadní rekonstrukce. Na problémových úsecích dálnice je zatím snížená nejvyšší povolená rychlost, město Ostrava se ale obává úplného uzavření dálnice. Město totiž opravuje dopravní tepnu kolem svinovských mostů a objízdná trasa vede právě po dálnici. „Doufám, že nebude muset dojít k tomu, aby ty komunikace byly zavřené,“ uvedl k tomu mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Ředitel Odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy Milan Dont:

„My v tuto chvíli čekáme na výsledky posudků, které řeší ŘSD. Na jejich základě uvidíme, zda ŘSD požádá o úpravu rychlosti na dálnici pro nějaké další řešení problému. Doufejme, že se to nevyhrotí do situace, že bychom museli dálnici uzavírat do doby vyřešení odhalených závad.“

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl loni koncem listopadu, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ředitelství nedodržela stavební firma Eurovia CS domluvený postup stavby a také použila nekvalitní podkladový materiál. Eurovia ale tvrzení ŘSD odmítá, podle ní většinu údajných škod způsobilo ŘSD špatnou nebo nedostatečnou údržbou. Kvůli poškozování dobrého jména společnosti podala na ŘSD v dubnu žalobu.