Registr aut od rána funguje, je ale pomalý

Praha - Centrální registr vozidel už třetí den funguje víceméně bez výpadků. Systém je ale pomalejší, a tak se na řadu lidí zřejmě opět nedostane. Například na pobočku v pražských Vysočanech řidiči přicházeli už od půl čtvrté ráno, přestože se otevřelo až v sedm hodin. V registru rovněž stále chybí některé údaje a úředníci je musí dopisovat ručně. Systém se s největšími problémy potýkal v minulém týdnu, kdy nefungovalo spojení s databází hledaných vozidel a s registrem evidenčních čísel automobilů.

Přetrvávající potíže s rychlostí hlásili také úředníci z Olomouce, Mladé Boleslavi, Pardubic, Karviné a dále například z Českých Budějovic. Naopak zrychlení systému registru zaznamenali v Jihlavě. „Registr funguje, respektive nefunguje v tom smyslu, že je stále pomalý a stále nejsou všechna potřebná data v něm uložena. Když si otevřeme jednoho řidiče, tak nalezneme například 80 procent jeho údajů, 20 procent chybí,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Podle informací ministerstva dopravy bylo dnes ráno mezi sedmou a osmou hodinou uskutečněno 865 transakcí. Vedoucí jednotlivých registrů odhadují, že někde odbaví o 40 procent zájemců míň než dřív. 

Například v Praze se v pondělí na šesti registračních pracovištích podařilo do systému zadat 1 200 změn, což je číslo, které odpovídá běžnému provozu v novém registru. Ve starém systému podle vedoucího odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu Josefa Mihalíka se však dařilo vyřídit zhruba dvojnásobné množství žádostí.

Funkčností registru vozidel, jeho cenou a formou zadání by se podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) měl zabývat audit. Po ministru dopravy a svém stranickém kolegovi Pavlu Dobešovi prý bude navíc požadovat i vysvětlení některých personálních propojení registru, na něž upozorňují média. Dobeš sám poznamenal, že s případným auditem problém nemá.

Registr vozidel se s problémy potýká již od svého spuštění 9. července. Systém pro nový registr stál 37 milionů korun a pro ministerstvo dopravy ho vyvíjela firma ATS-Telcom Praha. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému, který provázejí vážné problémy třetí týden od uvedení do provozu. Starý registr do konce června provozovalo ministerstvo vnitra.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)