Nic neudělal, přesto byl více než dva roky ve vazbě

Praha – Strávil patnáct měsíců ve vazbě, a to vlastně nic neudělal. Řidič kamionu Roman Zajíček měl dovézt z Česka do Norska hašiš, marihuanu a tři miliony norských korun. Prokuratura pro něj nejprve žádala trest osm a půl roku vězení. Jak se ale u soudu ukázalo, řidič o ničem nevěděl, a tak ho nakonec osvobodili. Dlouhý pobyt ve vazbě mu ale stejně změnil život. V souvislosti s případem obvinila policie celkem čtyři lidi, ostatní obvinění dostali tresty od 9,5 roku do 11 let vězení. Norští policisté předpokládali, že čtveřice je součástí širší pašerácké sítě, proto pátrali i v České republice po vůdcích gangu.

V roce 2010 oslovil řidiče jeho známý s tím, že by si chtěl založit dopravní firmu. Zpočátku mu nabídl práci šoféra, než se podnik rozjede, posléze funkci dispečera. Pan Zajíček odjel pro firmu několik jízd a pak následovala osudná cesta do Norska. „Měl jsem jet do sídla firmy, odpojit návěs, mezitím si odpočinout někde na pumpě, a pak se pro návěs vrátit. Zboží mělo dorazit až večer. Ráno jsem se vzbudil a vydal se pro návěs, tam už se ale objevila celní správa,“ vysvětlil řidič.

Původně Zajíčkovi hrozilo až 11 let vězení, vazba mu změnila život

Podle slov Zajíčka mu bylo řečeno, že se jen pojede na celní správu podepsat nějaké papíry. „Pak mě ale naložili do auta a odvezli do cely předběžného zadržení bez jediného slova,“ dodal. Ve skladu našla policie 333 kilogramů hašiše, 70 marihuany a peníze. Kromě českého řidiče zadržela ještě další tři lidi. Šlo o dobře organizovanou mezinárodní skupinu a do vyšetřování se zapojilo i brněnské krajské státní zastupitelství a policie. „Prokuratura mi chtěla dát osm a půl roku, nejdřív mi ale hrozilo až jedenáct nebo dvanáct,“ řekl Zajíček.

  • Kamiony v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Marihuana zdroj: ČT24

Nakonec strávil Roman Zajíček necelých šestnáct měsíců v Norsku ve vazbě. „Žil jsem v domnění, že strávím maximálně jednu noc na cele předběžného zadržení a druhý den budu pokračovat domů. Ale opak byl pravdou,“ dodal řidič kamionu. Zajíček po celou dobu tvrdil, že o ničem nevěděl, do skladu jel prý na pokyn svého šéfa. Okolo toho se v Čechách rozjelo velké vyšetřování. Bývalý šéf řidiče je nyní ve vazbě v Brně, u soudu v Norsku bylo totiž dokázáno, že celou cestu s drogami pečlivě organizoval právě on.

Po patnácti měsících soud shledal, že není prokázáno, že by obžalovaný Zajíček věděl o tom, že přepravoval narkotika. Soud také neshledal jako prokázáno, že ho napadlo, že přepravoval narkotika a že se vědomě rozhodl dokončit přepravu. Ostatní obžalovaní dostali až jedenáctileté tresty. I tak se ale Zajíčkovi radikálně změnil život, hned ze začátku případu přišel o přítelkyni. „Neřekl bych, že teď žiju, spíš živořím. Přišel jsem o všechno. Momentálně nemám ani na rohlík, kdybych neměl svého bratra, tak bych asi skončil někde na nádraží jako bezdomovec,“ dodal.

Podivný tendr v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)