Hejtmani odmítají rušit lůžka, žádají peníze na platy zdravotníků

Praha - Hejtmani opoziční ČSSD v čele krajů odmítají rušení akutních lůžek bez předchozích analýz a trvají na požadavku, aby ministerstvo zdravotnictví změnilo úhradovou vyhlášku s takovým efektem, že do nemocnic půjde víc peněz na platy zdravotníků. Peníze na to lze podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (ČSSD) získat snížením provozních nákladů zdravotních pojišťoven a spravedlivějším financováním nemocnic.

„Kraje se snaží zachovat dostupnou zdravotní péči, proto je třeba vyzvat vládu, ministra Leoše Hegera (TOP 09) a jeho ministerstvo, aby předložil systémové, jasné a konkrétní řešení změn v síti nemocničních lůžek, odměňování a vzdělávání zdravotníků i jejich pracovního zařazení,“ prohlásil Běhounek. Pokud bude nynější systém pokračovat, na přelomu roku 2012 a 2013 se podle jeho slov dostane zdravotní péče do ohrožení.

Kraje žádají, aby ministr k 1. září vyhláškou snížil provozní prostředky zdravotních pojišťoven na tři procenta, tedy o 0,7 procenta, jejich propočty hovoří o úspoře 600 milionů korun. Pokud by klesly provozní peníze až na dvě procenta, získá systém ročně navíc 3,6 miliardy, které by mohly být použity na mzdy.

Vyjádření hejtmanů a náměstek ministra Petr Nosek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

„Jsme připraveni peníze navíc z vyhlášky dát jako v roce 2011 zdravotníkům v plném rozsahu. Ale není možné tvrdit, že máme dost prostředků, přitom máme 98 procent plateb roku 2011,“ řekl Běhounek. Heger podle něj zdravotníky při podpisu memoranda podvedl, když jim slíbil zvýšení platů, ale vyhláškou víc peněz do nemocnic neposlal.

Heger tvrzení hejtmanů odmítá, krajským nemocnicím přidal víc než státním

Heger kritiku krajů odmítl, do vyhlášky dal víc peněz právě krajským nemocnicím, kterým přidal pět procent, zatímco státním nemocnicím jen dvě procenta. Nemocnice sice toto navýšení dostanou až v doplatcích v pololetí příštího roku, do té doby ale mohou podle ministra najít rezervy ve svém hospodaření. Například by měly zastavit investice, jako to udělaly fakultní nemocnice, které platy podle slibů memoranda zvýšily. Kraje prosazují také to, aby v systému plateb za diagnózu DRG byly sazby stejné pro velké i malé nemocnice, zatím prý mají malé nemocnice méně. Pak prý ani ta nejefektivnější malá nemocnice není schopna platy zvyšovat.

K rušení lůžek doplnil sociálnědemokratický kandidát na hejtmana Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, že nejprve musejí být vytvořeny podmínky pro zřizování lůžek následné péče. ČSSD bude podle něj prosazovat zákon o dlouhodobé zdravotně sociální péči. Pokud budou změny v úhradové vyhlášce a bude přijat tento zákon, nebrání se podle Rozbořila ČSSD rušení akutních lůžek.

Vydáno pod