Exředitel Central Group čelí další žalobě kvůli falšování faktur

Praha - Kauza daňových podvodů kolem jednoho z největších prodejců bytů - společnosti Central Group - má další pokračování. Česká televize zjistila, že exředitel společnosti Aleš Novotný čelí už druhé obžalobě kvůli falšování faktur. V nové kauze měl spolu s jedním brněnským podnikatelem ošidit stát více než o dvacet milionů korun. Celková škoda se tak podle policie už blíží ke 200 milionům.

Aleš Novotný podle policistů ve spolupráci s brněnskou reklamní agenturou uměle snížil daňový základ firmy o 22 milionů korun. „A to tak, že Aleš Novotný zaúčtovával ve společnosti Central Group nepravdivé faktury s fiktivním plněním,“ vysvětluje mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková. 

Mělo jít o neexistující nebo nadhodnocené marketingové a reklamní služby. Právě to je podle ministerstva financí v Česku běžný způsob, jak desítky firem v posledních letech nelegálně snižují daně. „Nadhodnocené faktury v rámci marketingových a reklamních služeb jsou současným trendem, kterým se zabýváme,“ varuje mluvčí daňové správy Jaroslava Musilová. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Společnost Central Group se hájí, že s podvody nemá nic společného, není účastníkem trestního řízení a o údajném falšování faktur prý nemá žádné informace. Advokát Aleše Novotného Lukáš Trojan vzkázal, že se vyjádří později. Jeho klient už před soudem stojí – kvůli údajným daňovým únikům za více než 170 milionů korun. Jde o jednoho z nejvýše postavených manažerů v Česku stíhaných za daňové machinace – Novotný ale vinu odmítá. 

Celá kauza začala už před třemi lety, kdy policie provedla v sídle společnosti na pražském Pankráci razii a zabavila účetnictví s údajně falešnými fakturami.