Šedivý: Výměna bitevníků za letoun CASA byla nekoncepční

Praha – Výměna bitevních letadel L-159 za jeden z kontroverzních letounů CASA, kterou v roce 2009 realizovala vláda Mirka Topolánka, byla nekoncepční a rozbila letku těchto letadel, které ve skutečnosti česká armáda potřebuje. V Interview ČT24 to uvedl první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý s tím, že česká potřeba letounů L-159 kvůli dosluhujícím albatrosům do budoucna ještě poroste.

Smlouvu na pořízení trojice letadel CASA uzavřel kabinet Mirka Topolánka v roce 2009, čili v době, kdy byla ministryní obrany Vlasta Parkanová. Ta je v současné době stíhaná za předraženost této zakázky.

Čtvrtý letoun CASA získala česká armáda výměnou za pětici letadel L-159. Ke kontraktu vláda podle dobových prohlášení přistoupila mj. proto, aby se části nepotřebných „sto padesát devítek“ zbavila. Kvůli potížím spojeným s fungováním letadel CASA včera konsorcium EADS Česku ovšem jeden z pěti bitevníků vrátilo, konkrétně se jedná o jeho výcvikový dvojmístný typ.

Šedivý: Letku rozbilo ministerstvo obrany v době Parkanové

„Tato kompenzace je adekvátní vůči různým zpožděním a problémům, které s CASOU máme,“ konstatoval v Interview ČT24 první náměstek minstra obrany a nadcházející velvyslanec pro NATO Jiří Šedivý. Česká armáda je totiž nezbytně potřebuje. „Tato kompenzace nám pomůže postupně dobudovat letku cvičných letounů L-159. Rozbilo ji tehdejší vedení ministerstva obrany.“

Z Šedivého vyjádření se tak výměna bitevníků za letouny CASA jeví jako nekoncepční. „Nedokážu říci, jak a s čím kalkulovali ti, kteří o tomto nákupu rozhodovali. Já se z dnešního pohledu domnívám, že (L-159) nadbytečné nebyly a zejména ony dvojmístné, protože těch je nedostatek,“ uvedl na ČT24.

Česká armáda v současnosti disponuje čtyřmi dvoumístnými bitevníky L-159, do budoucna jich ale bude potřebovat osm. „Kolem roku 2016 budou dolétávat letouny KL-39 Albatros a postupně přejde výcvik pouze na letouny L-159,“ podotýká Šedivý.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)