Vybodovaní řidiči musí na testy už jen k akreditovanému psychologovi

Praha - Psychologická vyšetření pro řidiče, kteří kvůli trestným bodům přijdou o řidičské oprávnění, mohou ode dneška vykonávat pouze dopravní psychologové s akreditací od ministerstva dopravy. Dosud jej mohl vykonávat kterýkoli psycholog. Oprávnění od úřadu se podařilo získat 86 pracovištím po celé ČR, jejich seznam naleznete zde.

Vyšetření trvá pět hodin a stojí několik tisíc korun

Získání akreditace se váže na splnění několika podmínek stanovených vyhláškou. Mezi ně patří zejména nároky na prostory ordinace. Nezbytně nutné je kromě speciálního přístrojového vybavení mít prostory pro vyšetření, čekárnu, recepci a další zázemí.

Vyšetření se skládá ze dvou částí. V první z nich řidič absolvuje testy inteligence, paměti, pozornosti či rychlosti rozhodování za stresu. V další části se pak psycholog zaměří na míru agresivity, emoční stabilitu nebo tendenci k hazardu. Poslední slovo o uznání způsobilosti k řízení má však praktický lékař, který posoudí výsledky psychologického vyšetření a další kritéria.

Vyšetření trvá obvykle čtyři až pět hodin, v některých případech však může protáhnout. Může probíhat jak individuálně, tak i ve skupině. Jeho cena se pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun, které uhradí sám žadatel.

Dopravně psychologické vyšetření musí absolvovat také většina řidičů autobusů nebo nákladních aut nad 7,5 tuny, pro vybodované řidiče je povinnost stanovena nově od letošního roku.