Na Moravě dnes třicítky, meteorologové varují před bouřkami

Praha - Na Moravě odpoledne vystoupá rtuť teploměru až na 33 stupňů Celsia. Meteorologové navíc varují před bouřkami, které by dnes mohly zasáhnout celé Čechy, zítra pak budou hrozit hlavně na Moravě a východě Čech. Podle Českého hydrometeorologického ústavu lze očekávat také přívalové srážky a kroupy.

„Odpoledne a večer se v Čechách a během noci na pátek a v pátek v první polovině dne i na Českomoravské vrchovině a v západní polovině Moravy a Slezska vyskytnou bouřky doprovázené ojediněle přívalovými srážkami s intenzitou kolem 35 milimetrů za jednu až šest hodin, kroupami a nárazy větru kolem 72 kilometrů v hodině,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).   

Meteorologové zároveň varují před možnými riziky spojenými s extrémním počasím. Prudké srážky mohou rozvodnit některé toky, silný vítr zase může zničit třeba zahradní nábytek. Bouřky by se měly vyhnout jen Zlínskému kraji. Ještě před nimi ale zavládnou na Moravě vedra, teplota dnes odpoledne vyšplhá na 29 až 33 stupňů Celsia.      

Zítra by podle předpokladů meteorologů měly teploty klesnout na 24 až 28 stupňů, na jihovýchodě republiky ale i 30 stupňů. Podobné teploty pak budou i o víkendu, v sobotu bude polojasno až oblačno, v neděli převážně oblačno a místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky.

Hub kvůli teplému počasí roste méně

Nynější teplé počasí nedělá příliš radost houbařům, v lesích i na loukách sice stále rostou skoro všechny druhy, není jich však tolik jako například před dvěma týdny. Mykologové navíc předpokládají, že tento trend bude pokračovat.   

Hřiby
Zdroj: ČT24

V lesích se teď objevují hlavně hřibovité houby - rostou prakticky všechny druhy hřibů, nejvíce hřib kovář a hřib koloděj. Houbaři ale najdou i kozáky, křemenáče, lišky nebo holubinky. „To jsou houby, kterým se daří především pod smrky nebo duby v lesích. Houby se ale vyskytují i na trávnících a na loukách, především jde o žampiony a pečárky,“ uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Najít je možné také bedly nebo bělolanýže.