Porodnost stále klesá a s ní i miminkovský byznys

Praha – V Česku se rodí stále méně dětí. Podle odborníků babyboom posledních let definitivně skončil, a to zřejmě na několik desetiletí. Zatímco v roce 2008 se narodilo 120 tisíc dětí, pesimistické scénáře počítají s tím, že za patnáct let se narodí už jen 70 tisíc dětí. Nízká porodní čísla se odrážejí i v byznysu – obchodníkům s potřebami pro novorozence klesají tržby. Naopak maminky čerstvě narozených dětí se zřejmě nemusejí bát, že pro jejich ratolesti nebude místo v mateřských školách.

Podle zkušeností matek je úbytek těhotných vidět třeba i při registraci k porodu. Dlouhé fronty a hodiny čekání už jsou minulostí. „Ten malý babyboom, který jsme sledovali v uplynulých letech, definitivně skončil přinejmenším na dobu několika desetiletí,“ konstatuje primář z Ústavu pro matku a dítě Petr Velebil.

Nedostatek novorozenců pocítili i podnikatelé. Byznys pro těhotné či matky s miminky už tolik nekvete; podnikatelé tak často přistupují k rozšíření služeb. Rovněž prodejnost dětského zboží kopíruje vývoj porodnosti. „Trend poklesu obratu v dětských kategoriích započal už během loňského roku a v současné době zaznamenáváme jeho prohlubování,“ konstatuje vedoucí marketingu drogerie DM Martina Horká. Naopak zboží pro předškolní děti se prodává velmi dobře – díky potomkům silných ročníků sedmdesátých let.  

Počty narozených dětí v ČR
Zdroj: ČT24

Statistici vypracovali tři varianty vývoje populace. Podle té nejoptimističtější by se mělo v roce 2027 narodit v Česku asi 105 tisíc dětí, naopak nejnižší možnost počítá s 80 tisíci novorozenci. Primář Velebil dokonce odhaduje, že novorozenců bude ještě o deset tisíc méně.

Podle výzkumu společnosti Sanep vnímá pokles porodnosti naprostá většina lidí jako vážný celospolečenský problém. Hlavní příčinou toho, proč se děti nerodí, je podle průzkumu špatná finanční situace rodin, následovaná nedostatečnou podporou rodin s dětmi; problémem je i nelehký návrat matek s dětmi na trh práce. 

Reportáž Veroniky Jonášové (zdroj: ČT24)