Vězeňští vychovatelé nosili kontraband, chtěli miliony a auto

Rýnovice – Detektivové zmonitorovali jednu z největších korupčních kauz v českém vězeňství. Kvůli úplatkům pošlou před soud dvojici vychovatelů z nápravného zařízení v Rýnovicích. Za peníze pašovali jednomu z vězňů telefony, dopisy nebo zakázané léky. Jeden z obviněných vychovatelů chtěl dokonce od vězně za poskytovaný nadstandard osobní vůz.

Policie začala kauzu rozplétat už v zimě, před soud by vedle dvojice vychovatelů měl putovat také dotyčný vězeň a jeho známá, která měla úplatky předávat. Nadstandardních služeb si vězeň užíval několik měsíců, nosili mu různé vzkazy, vynášeli ven dopisy a informace, nosili mu mobilní telefony. Celkem si vychovatelé podle policistů přišli na sto padesát tisíc korun. Slíbeny měli ale další zhruba čtyři miliony. Po vězni měli chtít i auto.

Největším problémem zůstává pašování mobilních telefonů. Ministerstvo spravedlnosti letos eviduje 82 odhalených případů. Do věznic se často dostávají velmi důmyslně. „Někteří vynálezci používali speciální praky, dokonce se v poslední době vyskytl jeden případ přenosu prostřednictvím RC modelu vrtulníku,“ přiblížil náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. České věznice nemají až na výjimky elektronické detektory na vyhledávání zakázaných předmětů, podle ministerstva spravedlnosti na ně nejsou peníze.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)