Česko po vedrech potrápily bouřky

Praha - Tropické teploty v Česku vystřídaly bouřky. Nedosahují ale zatím takové intenzity, jak meteorologové předpovídali. V pátek odpoledne potrápily hlavně jižní Čechy a pak se přes severovýchod republiky přesunuly nad Polsko. Bouřky se nyní vyskytují zejména ve východní části středních čech a Vysočině. Nejvíce srážek spadlo v noci v Ondřejově, kde napadlo až 37 milimetrů vody.

Během dnešního dne zůstane v Čechách ještě zataženo až oblačno, občas déšť a přeháňky, někde i bouřky. K večeru se ale srážky ustálí a bude ubývat i oblačnosti. Teploty by se měly pohybovat mezi 24 až 28 stupni, na jihovýchodě republiky až ke třiceti.

Čtvrteční bouřky odpoledne zasáhly nejvíce Ústecký a Jihočeský kraj. Podle meteorologa z ČHMÚ Štefana Handžáka jejich intenzita dosáhla kolem dvaceti milimetrů srážek za hodinu. Další a intenzivnější bouřky se mohou objevit v druhé polovině noci. 

Výstraha před silnými bouřkami platí od 14 hodin pro Karlovarský a Ústecký kraj do půlnoci, pro Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský a Liberecký do pátečních osmi hodin ráno. Od půlnoci do pátečních dvou hodin odpoledne platí výstraha pro kraj Pardubický, Královéhradecký, Vysočinu, Olomoucký a části krajů Jihomoravského a Moravskoslezského.

Telefonát meteorologa Štefana Handžáka (zdroj: ČT24)