Rodiče neúspěšných maturantů se chtějí soudit

Praha - Rodiče studentů, kteří neuspěli při psaní slohových prací v rámci státní maturity z češtiny, se chtějí soudit. Matka studentky z Brna podala správní žalobu na Jihomoravský kraj, který rozhodoval o odvolání proti Cermatu. Dnes o tom napsala Mladá fronta Dnes.

Devatenáctiletá Jana z Brna napsala slohovou práci na šest stran místo požadovaných dvou. Hodnotitelé Cermatu si jejího závěru zřejmě nevšimli, a tak dostala studentka z práce pětku. Ačkoli měla z ostatních částí zkoušky z češtiny jedničky, maturitu neudělala. Nepomohlo jí ani odvolání. Její matka proto podala správní žalobu na Jihomoravský kraj, který rozhodoval o odvolání rodičů proti Cermatu - organizátorovi státních maturit.  

„Chceme opětovný přezkum celé věci krajským úřadem. Kvůli naléhavosti jsme požádali soud o přednostní projednání správní žaloby,“ uvedla matka studentky, která si nepřála zveřejnit své celé jméno. Podobnou žalobu už podala i Věra Faltusová z Rudoltic. V jejím případě našel ombudsman pochybení krajského úřadu. Pardubický krajský úřad podle veřejného ochránce práv neseznámil žadatelku s oponentním posudkem ani se nevypořádal s námitkami k postupu Cermatu. „Dcera bude muset maturitu opakovat v září, to je pro přijetí na vysokou školu pozdě. Přesto chci dotáhnout žalobu do konce, protože tady jde o princip a morální zadostiučinění,“ řekla.

Cermatu hrozí žaloby kvůli maturitním slohům

Podat správní žalobu doporučila rodičům zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Ministr školství Petr Fiala se na doporučení odborníků rozhodl, že od příštího roku budou slohy hodnotit opět učitelé na školách. Rodiče si stěžují, že jejich děti hrály během maturit úlohu pokusných králíků. Testování jejich znalostí nechtějí nechat bez odpovědi. „Je hodně rozčílených rodičů, kteří uvažují o soudní žalobě,“ potvrzuje tiskový mluvčí společnosti EDUin Tomáš Feřtek.

Vydáno pod