Horská služba připravila pro cyklisty desatero bezpečné jízdy

Liberec – Svoje desatero bezpečných zásad už nebudou mít pouze lyžaři a pěší turisté. Protože v poslední době roste počet cyklistů, kteří se zraní při výletu do hor, rozhodla se Horská služba vytvořit nově také kodex pro bezpečnou jízdu na kole v horském terénu. Pravidla, která vychází z Kodexu cyklisty České mountainbikové asociace, jsou k přečtení na webu www.horskasluzba.cz.

Loni se za červen a červenec při jízdě na kole v horách zranilo 178 lidí, letos jich bylo 206. Jeden cyklista přitom letos zemřel, 63 lidí si zlomilo ruce či nohy a 52 poranilo klouby. V desítkách případů cyklista po nehodě upadl do bezvědomí.

„Dodržování bezpečnostních zásad vyžadujeme u lyžařů, a proto v letních měsících chceme, aby se nad sebou zamysleli i ti, kteří se pohybují v náročném terénu na horském kole,“ říká jeden z autorů desatera a náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Cyklisté by si podle tvůrců kodexu měli trasu zvolit podle schopností nejslabšího člena skupiny. O trase a předpokládaném času návratu informovat někoho, kdo s nimi nejede, a dopředu si zjistit, jaké má být počasí.

Jezdit by také měli jen po značených cyklostezkách a sledovat značení, aby zbytečně nezabloudili. S sebou by si měli vozit lékárničku, nabitý a zapnutý mobil a být ohleduplní k jiným cyklistům, pěším turistům i přírodě. Samozřejmostí by měla být přilba.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Horská služba při zpracování jednotlivých bodů kodexu spolupracovala se členy sdružení Bezpečně na silnicích, které v těchto dnech zahájilo projekt Na kole jen s přilbou.

Desatero pro bezpečný pohyb terénního cyklisty

1. Naplánuj si trasu

Trasu zvol podle svých schopností, nebo podle nejslabšího ve skupině.

2. Informuj se

Počasí na horách se rychle mění, zjisti, jak bude, a podle toho zvol trasu a vybavení.

3. Informuj někoho dalšího

Před odjezdem předej informace o zamýšlené trase a předpokládanou dobu návratu.

4. Jezdi pouze po povolených cestách

Jestliže je cesta legálně označena jako zakázaná, nepoužívej ji. Nepohybuj se mimo značené cyklostezky.

5. Věnuj pozornost značení cest

Sleduj značení a popřípadě kontroluj v mapě, předejdeš zbloudění.

6. Ovládej své kolo

Jezdi tak, abys dokázal zastavit na viditelnou vzdálenost. Všude můžeš někoho nebo něco potkat. Nepřeceňuj svou technickou a fyzickou zdatnost.

7. Dávej přednost ostatním

Upozorni ostatní, že kolem nich projíždíš. Při míjení dostatečně zpomal a je-li to z hlediska bezpečnosti nezbytné, zastav.

8. Jednej s rozmyslem

Používej přilbu. Předvídej nebezpečné situace. Pamatuj si kontakt na Horskou službu nebo na Zdravotní záchrannou službu. Měj vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.

9. Poskytni pomoc

Měj s sebou lékárničku a v případě potřeby poskytni první pomoc.

10. Buď ohleduplný k přírodě, lidem a majetku

Zdroj: www.horskasluzba.cz

Vydáno pod