Zákon o Šumavě půjde na vládu, Chalupa ho nechce předložit sám

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) poslal návrh zákona o Národním parku Šumava do připomínkového řízení. Původně přitom chtěl normu rovnou předložit ve sněmovně jako vlastní iniciativu. Připomínkové řízení je ovšem součástí procesu, který vede ke vzniku vládních předloh s předpokládanou vyšší mírou podpory.

Zákon má podle jeho autorů přinést Šumavě perspektivu stability na dalších až 40 let. Ministerstvo tvrdí, že je kompromisem mezi názory všech skupin, které se o způsob nakládání s parkem dlouhá desetiletí přou. Chalupa se ho chystal jako poslaneckou iniciativu předložit už na jaře, od záměru ale nakonec upustil. Část odborníků žádala, aby návrh prošel připomínkovým řízením. Úřad ovšem tvrdil, že kulatých stolů se účastnili zástupci samospráv i všech politických stran, a takový proces proto považoval za nadbytečný.  

Návrh počítá s tím, že nejpřísněji chráněná první zóna parku bude zabírat 26,53 procenta jeho rozlohy, v bezzásahovém režimu má být skoro 22,1 procenta. Na zbylých téměř 4,5 procenta ministerstvo nevyloučilo drobné zásahy. Pro převod do první zóny v budoucnosti počítá návrh s dalšími 8,49 procenta rozlohy parku. Zákon má scelit rozdrobené lokality do několika větších celků, kde se zasahovat nebude, u dalších není možné drobné zásahy vyloučit.

Pětatřicet procent rozlohy parku, jež bude v budoucnu zabírat jeho první zóna, představuje plochu téměř 24 000 hektarů z celkových 68 000 hektarů parku. S takovou rozlohou nejpřísněji chráněné zóny počítá zákon za 45 let.

Spor se vede o lanovku na Hochficht

Spory vyvolává část normy, která má umožnit výstavbu lanovky k rakouskému lyžařskému středisku Hochficht v přírodně cenných partiích hor. Obce, které v parku leží, a kraje s návrhem v lednu, kdy se konal poslední z kulatých stolů pro přípravu zákona, souhlasily. Část vědců k němu má stále výhrady, obává se, že kvalita ochrany přírody na Šumavě klesne. Téma souvisí i s klasifikací parku v žebříčku Mezinárodního svazu ochrany přírody, o jejíž změně uvažuje nový ředitel parku Jiří Mánek.

Podle médií Mánek plánuje přeřadit Šumavu z druhé kategorie chráněných území o několik stupňů níže. Šumava by tak přišla o mezinárodní postavení národního parku, i když by se v Česku dál takto mohla označovat. Chalupa podle serveru Aktuálně.cz doporučil Mánkovi vypracovat před takovým krokem analýzu, aby se zjistily klady a zápory takového rozhodnutí.