Hlavou státu chce být i advokátka Samková

Praha – Známá advokátka Klára Samková, spojená především s případy vztahujícími se k romské menšině, oznámila svůj záměr kandidovat na prezidentku republiky. Informuje o tom web Lidovky.cz s odvoláním na právniččiny webové stránky Zrcadlení. Svůj zájem stát se hlavou státu Samková vysvětluje především osobní nespokojeností s dosavadní nabídkou prezidentských kandidátů.

„Stav země je neutěšený a nabídka současných kandidátů je taková, že za nejrealističtějšího považuji pana profesora France (skladatel a malíř Vladimír Franc - pozn. red.). Dlouho jsem čekala, že se této věci ujme někdo rozumný, stále se tak ale neděje,“ uvedla Samková ke své kandidatuře.

Samková o své kandidatuře:

„Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé to myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny….“

Devětačtyřicetiletá advokátka Klára Samková vystudovala práva na Karlově univerzitě, specializuje se na rodinné právo. V letech 1993-199 byla členkou ODS, momentálně drží stranickou legitimaci TOP 09. Oficiálním prezidentským kandidátem této strany je její předseda Karel Schwarzenberg. V minulosti proslula například obhajobou Romů, kteří v baru v Novém Boru na Šluknovsku útočili mačetami. Václav Klaus ji v roce 2003 neúspěšně navrhoval na post ústavní soudkyně.

O Hrad se nyní utkají čtyři ženy. Přibudou další?

Samková je již čtvrtá žena, která má zájem na Pražském hradě usednout. Vedle ní se o křeslo prezidenta za něžné pohlaví utká také Jana Bobošíková jakožto kandidátka Suverenity a europoslankyně Zuzana Roithová v barvách KDU-ČSL. Svůj záměr kandidovat na post prezidenta (resp. prezidentky) republiky nedávno oznámila také herečka a politička Táňa Fischerová.

Kromě nich některá média spekulovala i o možné kandidatuře právničky Hany Marvanové a současné první dámy Livie Klausové; senátor občanské demokracie Jaroslav Kubera před časem uvedl, že by Klausová kandidovala za předpokladu, že se bude chtít voleb účastnit někdejší prezidentský protikandidát jejího muže Jan Švejnar. Ten svůj zájem ovšem dosud veřejně nepotvrdil.