Kuřáků přibývá, v restauraci si ale možná nezapálí

Praha - Už za rok by mohl platit v Česku úplný zákaz kouření v restauracích, a to i na předzahrádkách. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví. Cigaretám v tuzemsku holdují přes 2 miliony lidí a jejich počet navzdory neustálému zdražování neklesá. Hlavně mladí ale přecházejí na levnější variantu, z tabáku si cigarety balí sami, což je podle lékařů ještě větší problém.

Přestože podle lékařů je každá cigareta špatná, ta balená může být ještě horší. Může vést k silnější závislosti a dalším problémem je, že není možné přímo změřit množství škodlivých látek, které se dostanou do těla kuřáka.

„Zatímco v těch běžných tabákových výrobcích předpokládáme dehet zhruba do 12 miligramů, pak tady je to určitě třikrát až pětkrát více,“ konstatovala přednostka preventivní kardiologie IKEMu Věra Adámková. S cigaretou člověk do těla dostává přes 4 tisíce škodlivých látek. Riziku rakoviny se vystavují všichni kuřáci stejně. „Dokonce u těch takzvaně light cigaret nebylo prokázáno, že by tam bylo sníženo riziko nemocí spojených s kouřením,“ opakuje pneumoložka Martina Vašáková.

Přes všechna rizika v Česku kouří čtvrtina dospělých, v posledních letech přibývá kuřáků hlavně mezi mladými lidmi mezi 15 a 19 lety. Přestávají kouřit naopak lidé přes čtyřicet let, kteří často pociťují zdravotní problémy spojené s kouřením. Závislost na nikotinu přitom patří k jedněm z nejsilnějších, s pomocí odborníků se jí zbaví jen zhruba čtvrtina kuřáků.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)