Kvůli prostředníkům tratila armáda 1,5 miliardy. Kalousek nesouhlasí

Praha - Nákupy vojenské techniky přes zprostředkovatele připravily armádu v minulých šesti letech o 1,5 miliardy korun. V nové knize, která hodnotí dva roky vlády Petra Nečase, to konstatuje ministerstvo obrany. Naráží tím na dlouholetou praxi, kdy resort mohl nakupovat vojenské vybavení v cizině právě jen přes české zprostředkující firmy, které pak inkasovaly provize. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale takovou ztrátu odmítá. Armáda si přes prostředníky pořídila třeba letouny CASA, transportéry Pandur nebo lehké obrněnce Iveco.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že jde o kvalifikovaný odhad, který vznikl na základě auditu. Vztahuje se na období 2004–2010 a vychází z pravděpodobné desetiprocentní marže. Ministr Kalousek ztrátu 1,5 miliardy považuje za nesmysl. „V seriózní diskusi by tato kalkulace nemohla obstát,“ prohlásil Kalousek.

Parkanová: Ať si Vondra zamete před vlastním prahem

Údajné předražení zakázek v této výši odmítá i exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09), která byla ministryní obrany v letech 2007 až 2009. Právě Parkanovou policie před třemi týdny obvinila kvůli údajně předraženým letounům CASA ze dvou trestných činů. „Vychází se z auditu, který se opíral více o novinové články než o reálná čísla. Pan Vondra by si měl především zamést před vlastním prahem a vyčíslit, o kolik byly předražené jeho zakázky na Úřadu vlády, které neměly prostředníka, a přestat špinit své předchůdce na ministerstvu obrany,“ reagovala Parkanová.

Ministerstvo obrany chce zprostředkující firmy od většiny armádních zakázek odstřihnout. Nový zákon, který umožňuje armádě nakupovat bez prostředníků, platí už skoro rok. Kvůli nedostatku peněz si ho ale zatím armáda na žádné miliardové zakázce ještě nevyzkoušela.

Vondra hodlá zbrojní zakázky svěřit nově vzniklému Národnímu úřadu pro vyzbrojování. Podle nezávislých expertů tím stát může ušetřit stovky milionů korun. „Prostředníci nepochybně zbrojní zakázky prodražovali minimálně o provizi, kterou získávali,“ řekl k tomu David Ondráčka z Transparency International.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)