Sobotka sklidil za neúctu ke starším politikům tvrdou kritiku

Praha - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka by si za svůj výrok na Facebooku zasloužil facku. Tak reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na Sobotkova kritická slova o vyšším věku některých prezidentských kandidátů. Sobotka na svém profilu napsal, že se bojí, aby některým kandidátům na prezidenta nevypadly během předvolebních diskusí zuby. Reagoval na zprávu, že pákistánskému politikovi během televizní debaty vypadly umělé zuby. Sobotka se však u ostatních politiků nesetkal s pochopením a sklidil kritiku. Podle něj postrádají smysl pro humor.

Sobotka se svým výrokem mohl opřít do Schwarzenberga, kterému je 74 let, nebo do 67letého Miloše Zemana. Deníku Právo Schwarzenberg řekl, že se Sobotkovými výroky necítí osobně dotčen: „Je mi z toho spíš smutno. Ano, je mi přes sedmdesát, to znamená, že jsem byl vychován v době, kdy se ještě stáří ctilo. V té době by mladík za takovýhle výrok dostal okamžitě facku, a právem.“

„Domnívám se, že někteří politici se v zoufalství nad svou neschopností uchylují k hloupým výrokům,“ řekl Právu další prezidentský kandidát Zeman.

Celou situaci Sobotka ještě zhoršil vysvětlením svého výroku: „Prostě jsem si představil tu partičku mocichtivých sedmdesátníků deroucích se na Hrad a neudržel jsem se.“

Na předsedu ČSSD se okamžitě snesla ostrá kritika. „Narážky předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, které uvedl ve svém profilu na sociální síti Facebook, na adresu starších prezidentských kandidátů jsou nejen neuctivé, ale zkrátka hloupé. Velmi laciný způsob vedení politické kampaně. Ovšem pro ČSSD typický,“ uvedla v prohlášení Karolína Peake. Sobotka však kontroval tvrzením, že je Peake prudérní a chybí jí smysl pro humor.

"Já si myslím, že u prezidentské funkce by měly být brány v úvahu všechny faktory včetně zdraví. Zdraví je důležitou komoditou a mělo by být individuálně měřeno, i co se týká kognitivních funkcí. Je to běžné u amerických prezidentů, proč ne u našich," uvedla primářka gerontologického centra Iva Holmerová.

Svého stranického šéfa se zastal i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sobotkovi vzkázal, že co se týče energie a sex-appealu, strčil by ho Schwarzenberg za pět minut do kterékoli kapsy svého obleku. „Hledím na ta slova mého předsedy a přemýšlím, zda to byl jen povzdech, nebo pokyn,“ nechal se podle serveru iDNES.cz slyšet Kalousek v reakci na Schwarzenbergův výrok o tom, že by si Sobotka zasloužil facku.

Rozhovor s Ivou Holmerovou (zdroj: ČT24)