Starostové podél R6 chtějí zrušit její zpoplatnění

Loket - Starostové obcí podél silnice R6 z Chebu do Karlových Varů dnes vyzvali v petici ke zrušení jejího zpoplatnění. Silnice podle nich není napojena na dálniční síť a řada lidí ji proto raději objíždí. V obcích pak několikanásobně narostla doprava. K petici se připojily obce a města na trase od Chebu až po Karlovy Vary.

Podle starosty Lokte Zdeňka Bečváře (TOP 09) situace nebyla po zavedení dálniční známky letos v dubnu tak závažná, ale postupně se zhoršovala. „My jsme si spočítali, že nad loketskými serpentinami narostl počet aut třikrát až pětkrát. Ruší to klid místních, máme tam i tělocvičnu, kam chodí děti,“ popsal Bednář.

Mezi Karlovými Vary a Sokolovem část řidičů raději volí cestu přes Hory a Loket nebo přes Chodov. Starosta Hor Milan Pokorný (nez.) uvedl , že z někdejších 300 až 500 automobilů denně nyní projede malou obcí až 1 500 aut. „Nejen v pracovní dny, kdy lidi jezdí do práce, ale i o víkendu, kdy přes nás jezdí lidé za rekreací,“ uvedl Pokorný.

Podle starostů Karlovarský kraj nevyužil všech možností a nezabránil zpoplatnění 40kilometrového úseku silnice, která není napojena ani na českou ani na německou dálniční síť. Starosta Jenišova Ivan Truksa (nez.) upozornil, že R6 v Karlovarském kraji byla navíc stavěna v ose původní I/6. Chybí tak obslužná komunikace a lidé, pokud nechtějí platit za dálniční známku, musí jezdit přes obce.

Proti zpoplatnění se vyslovila města a obce, které celkem zahrnují přes 80 000 obyvatel. Petici starostové chtějí mezi lidmi intenzivně šířit, aby získali co nejvíce podpisů. Aby se jí mohl zabývat Senát, musí jich být nejméně 10 000.