V Obecním domě chybí věci za deset milionů, kontroly pokračují

Praha - V Obecním domě v Praze chybí předměty za téměř deset milionů korun. Minulé vedení podle všeho neoprávněně nakupovalo věci na náklady společnosti, vyplývá z výsledků inventury. Jde především o elektroniku a mobilní telefony, nikoli o historický mobiliář. Kontroly budou pokračovat až do podzimu, uvedl ředitel této městské společnosti Vlastimil Ježek. Někdejší předseda představenstva Radovan Šteiner (ODS) to ale odmítá. Obecní dům se v posledních čtyřech letech ocitl v mnohamilionové ztrátě.

„Nedohledali jsme věci za téměř deset milionů korun v účetních zůstatkových hodnotách, což představuje zhruba 30 milionů v pořizovacích hodnotách,“ řekl k první vlně kontrol Ježek. Druhá část inventur skončí na přelomu září a října. „Následovat budou právní kroky směrem k předchozímu představenstvu,“ doplnil.

Podle Šteinera jsou tyto informace „naprostý nesmysl“. Zároveň žádá zveřejnění seznamu předmětů, které v majetku Obecního domu údajně chybí a také konkrétní obvinění, „abychom mohli podniknout další právní kroky,“ uvedl. 

Vedení Obecního domu v uplynulých dnech podalo trestní oznámení na účetní, která měla zpronevěřit částku ve výši několika stovek tisíc korun. „Je to výsledkem špatně nastavených kontrolních mechanismů,“ uvedl ředitel. „Nastavili jsme proto zcela jasná pravidla, abychom podobným případům v budoucnu předešli,“ řekl.

Z auditu hospodaření už dříve vyplynulo, že předchozí vedení uzavíralo nevýhodné smlouvy na právní a ekonomické služby i na služby IT. Za některé se utrácelo až o 70 procent víc, než bylo nutné. Současné představenstvo proto takové smlouvy postupně ukončuje. Předražené byly podle Ježka také náklady na reprezentaci a na mzdy. Nedávno odvolaným členům vedení ale musí společnost odstupné ještě zaplatit. Jde o částky v řádu milionů korun.

Už v prosinci loňského roku obměnila pražská rada členy dozorčí rady Obecního domu. Ti v březnu odvolali všechny členy představenstva a zvolili nové. Do čela pak dosadili bývalého ředitele Národní knihovny Ježka. Ten chce „resuscitovat“ kulturní činnost společnosti.

Účetní ztráta z roku 2010 činí podle rozpočtu Obecního domu téměř 21 milionů, z roku 2011 více než 16 milionů, letos zatím zhruba čtyři miliony korun. Akciová společnost Obecní dům vznikla v červnu 2002. Spravuje historický Obecní dům a pořádá kulturní a vzdělávací akce. Prostory pronajímá i pro soukromé akce.

Vydáno pod