Přechody budou díky projektu ministerstva bezpečnější

Praha - Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury vybraly 76 přechodů pro chodce, na jejichž zabezpečení přispějí více než 46 miliony korun. O financování projektů mohly v rámci projektu Bezpečný přechod žádat obce, které protínají silnice prvních tříd a kde se nacházejí nezabezpečené přechody. „Aktuálně probíhá upřesnění jednotlivých projektů a připravuje se podpis smlouvy obcí s Ředitelstvím silnic a dálnic. Celková výše dotace tak nemusí být ještě definitivní,“ řekl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Dotační projekt vyhlásilo ministerstvo dopravy koncem dubna. Jednotlivé žádosti byly hodnoceny především podle toho, zda chystaná opatření zvýší bezpečnost provozu. Tento činitel měl podle ministerstva dopravy při hodnocení váhu šedesát procent, dvacetiprocentní váhu měla cena úprav a zbylých dvacet procent záviselo na provázanosti uvažovaného projektu s předchozími projekty, například s již postavenými nebo připravovanými pěšími trasami.

Peníze z projektů se mohou použít pro nasvícení nebezpečných přechodů například zapuštěním LED diod do povrchu vozovky, nebo na umístění zařízení měřících rychlost vozidel v jejich bezprostřední blízkosti, uvedlo ministerstvo v dokumentaci k projektu. Program naopak obcím neproplatí vybudování veřejného osvětlení, které s nebezpečným přechodem přímo nesouvisí, nebo parkové úpravy zeleně v okolí.

Nebezpečné přechody v některých českých městech (zdroj: ČT24)

Mezi úspěšnými žadateli je například Harrachov, kterému komise složená ze zástupců ministerstva, SFDI a policie schválila dotaci na zabezpečení tří přechodů za 1,68 milionu korun. Téměř čtyři miliony korun má dostat obec Osek nad Bečvou, 1,3 milionu připadne na výstavbu přechodového ostrůvku v Šumperku.

A úspěšně o dotaci žádala i velká města jako například Liberec. Nebezpečných přechodů je tu hned několik, třeba ten ve frekventované Zborovské ulici, přes který ve školním roce přecházejí hlavně děti z internátu do školy a kde chybí jak zábrany, tak osvětlení. V Sokolské ulici je zase přechod přes čtyřproudou silnici příliš dlouhý a chybí na něm bezpečnostní ostrůvky.