Bílá s Havlovou volají po uskutečnění církevních restitucí

Praha – Bezmála čtyři desítky osobností českého kulturního, sportovního i veřejného života volají po schválení církevních restitucí; pro se vyslovila například Dagmar Havlová, zpěvačka Lucie Bílá nebo herec Ivan Trojan. Umělci věří, že zákon o narovnání státu s církvemi po více než 20 letech od listopadu 1989 částečně vyrovná křivdy způsobené komunistickým režimem církvím a věřícím. Restituce má dnes projednat Senát a předpokládá se, že je většinou hlasů levicových zákonodárců odmítne a vrátí k projednání do Poslanecké sněmovny.

„Lze konečně přijmout zákon, který jednou provždy vyřeší otázku, kdo na koho doplácí,“ píší v provolání umělci. Podpisem se k manifestu připojili například herci David Švehlík, Ivan Trojan, Jiřina Jirásková nebo Dagmar Havlová, zpěvačky Lucie Bílá a Pavlína Filipovská, houslista Václav Hudeček, režisér Jiří Strach, básník Zdeněk Rotrekl, podnikatel Jiří Lobkowicz nebo i česká reprezentantka ve sportovní střelbě Lenka Marušková a předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Církevní restituce:

Vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi má dnes posoudit senátní výbor. Návrh zřejmě ale v Senátu narazí na nesouhlas levicové opozice. Horní parlamentní komora tak předlohu pravděpodobně vrátí do Poslanecké sněmovny. Zákon počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

„Má jít o vyrovnání, kdy nebudeme církve platit z našich daní, ale budou hospodařit samostatně na vlastní odpovědnost,“ uvedli k navrhovanému zákonu signatáři z řad osobností veřejného života. Zmínili v této souvislosti rovněž pomoc církví společnosti, a to prostřednictvím jejich škol, nemocnic, hospiců a charity. „Postupné splácení během třiceti let nebude o mnoho vyšší než nynější platby ze státního rozpočtu, které tvoří necelé dvě tisíciny rozpočtových výdajů. Pro představu: za tuto částku bylo nakoupeno 15 obrněných transportérů Pandur,“ dodali podepsaní.

Ať se nestanou předvolebním tématem, přejí si umělci

„Iniciátorem petice jsem já. Mrzel mě postoj tohoto národa, který z mnoha desítek procent podporuje zlodějnu. Církevní majetek, který byl komunistickým režimem ukraden, není dodnes vrácen. Je to legitimizováno a schvalováno. Obvolal jsem několik svých přátel, o kterých jsem se domníval, že zaujmou stejný postoj jako já, aby se ke mně připojili. A výsledkem je toto provolání,“ řekl ve Studiu ČT24 režisér Jiří Strach.

Umělci by rovněž uvítali, kdyby se celá věc nestala „politickou a ideologickou zbraní“ v nadcházejících krajských volbách. Sociální demokracie totiž už anoncovala, že právě na restitucích chce postavit předvolební kampaň.

Několik občanských sdružení a iniciativ v čele s aktivistkou Lenkou Procházkovou má k vrácení majetku církvi ale jiný názor. Podle nich církev na něj nemá právo, protože ho nevlastnila. Upozorňují také, že církev již některý majetek pro svoji činnost dostala.

Rozhovor s Jiřím Strachem (zdroj: ČT24)