Pozor na falešného exekutora, podvedl už 1800 lidí

Praha - Případ falešného soudního exekutora, který vystupuje pod jménem Marek Holeček, nabírá obřích rozměrů. Podle posledních informací protikorupční policie v případu eviduje již 1800 poškozených, kterým byla nebo mohla být způsobena škoda téměř 20 milionů korun, řekla šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná

Falešný exekutor pod smyšleným jménem rozesílal výzvy lidem, aby kvůli nařízené exekuci na jejich majetek zaplatili. Podvodník využil falešných stránek exekutorského úřadu na adrese www.rychlyexekutor.cz a dále falešných stránek neexistující Exekutorské unie na stránkách www.exekutorskaunie.cz. Použil rovněž padělané razítko soudního exekutora se státním znakem pod dokumentem označeným jako Poslední exekuční výzva před provedením fyzické exekuce.

Falešný exekutor
Zdroj: ČT24

Policie případ prověřuje od loňského srpna pro podezření z trestného činu podvodu. Podle Pokorné ne všichni lidé zaplatili, proto je část skutků kvalifikována jako pokus o podvod, do celkové škody jsou však i tyto částky započítány.

Kvůli stále narůstající škodě obvodní žalobci případ postoupili koncem července na Krajské státní zastupitelství v Praze. Pachateli či pachatelům tak nyní hrozí od pěti do deseti let vězení. Podle dřívějšího vyjádření viceprezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška se vzhledem k rozměru podvodu podílelo na trestné činnosti jistě více lidí, nikdo z nich ale zatím obviněn nebyl.