Jaklova kampaň bude stát kolem milionu a půl

Praha - Kampaň prezidentského kandidáta Ladislava Jakla by mohla stát zhruba 1,5 milionu korun, předpokládá Radim Smetka, místopředseda Strany svobodných občanů, která tajemníka současné hlavy státu do volby nominovala. „Jakl se bude na financování kampaně podílet také,“ řekl Smetka. Na dnešním setkání s médii Jakl oproti původním předpokladům chyběl, omluvil se.

Neparlamentní Strana svobodných občanů nyní sbírá nezbytných 50 000 podpisů, které jsou třeba na kandidaturu, připomněl Smetka. Podílí se na tom 1 400 členů a sympatizantů strany, každý by měl sebrat 50 podpisů. Shromažďovat podpisy budou členové strany také na přelomu září a října mezi studenty univerzit po celém Česku. Strana se nebrání ani sponzorským darům, bude je mít na transparentním účtu.

Ladislav Jakl je ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Absolvoval studium na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. V minulosti pracoval v Lidových novinách. Od roku 1997 působí v různých funkcích jako poradce Václava Klause. Je členem správní rady Nadačního fondu Václava Klause. Kromě politiky a žurnalistiky se věnuje také hudbě, je členem hudební skupiny Folimanka Blues.

Jakl v současnosti pracuje na Hradě pro prezidenta Václava Klause, s nímž má blízké názory. Jakl nyní podle průzkumů nepatří k hlavním favoritům klání, v němž budou lidé počátkem příštího roku poprvé sami vybírat Klausova nástupce. Kandidaturu na hlavu státu oznámilo dosud kolem deseti lidí.

Jakl uvádí, že je odpůrcem současné podoby Evropské unie a jejího směřování. Odmítá také větší integraci a federalizaci unie, kritizuje společnou měnu euro. Strana svobodných občanů prosazuje vystoupení z unie, pokud se nepodaří prosadit zásadní změny v současné Evropské unii. Svobodní občané odmítají úvahy, že Jakla nominovali jen proto, aby se zviditelnili.

Strana svobodných občanů je česká politická strana, která se hlásí k pravicové orientaci a kritizuje Evropskou unii. V době procesu přijímání Lisabonské smlouvy vystupovala proti jejímu přijetí. Strana se hlásí k ekonomickému liberalismu a liberální názory prosazuje i v jiných otázkách, nestaví se například proti legalizaci marihuany, homosexuálnímu manželství, interrupci či euthanasii.

Strana dnes rovněž představila své kandidáty do Senátu. Jsou jimi bývalí členové ODS - geodet Jiří Pánek ve volebním obvodu Sokolov, ortoped Jaroslav Mitlener v Mladé Boleslavi, Jan Nádvorník v Praze 4 a Jiří Payne, který působí jako poradce prezidenta Klause, v Praze 2. V Praze 12 bude chtít uspět profesor Miloslav Bednář, ekonomicko-technický pracovník Petr Lichtenberg bude nominován v obvodu Chrudim. Benešovským senátorem má zájem se stát soudní znalec Milan Vodička.