Za nevýznamnou správou databází se skrývá zajímavý balík peněz

Praha - V devět ráno přijela do sídla CzechInvestu policie. „Byly vypnuty všechny elektronické systémy CzechInvestu i web agentury. Část zaměstnanců proto pracuje z domova,“ řekla mluvčí CzechInvestu Filipová. Podle serveru Česká pozice detektivové požádali zaměstnance divizí investic, regionů a auditu, aby se nedotýkali svých počítačů. Za razii údajně může tendr na vyhledávání cílů pro české a zahraniční investory. O co se jedná?

Vládní agentura CzechInvest, ktera má lákat do Česka investory, potichu vyvádí klíčové služby do privátní sféry. Svědčí o tom i zakázka na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Dříve patřil tento servis ke standardním službám agentury. Ačkoli jde až o pětimilionový tendr, žádná z předních společností, které pro své klienty zajišťují nákup a pronájem průmyslových objektů, o něm neví. Server Česká pozice upozorňuje na politickou manipulaci soutěže. 

„Problémem je, že se činnost, která má být základní náplní této organizace (tzn. CzechInvestu – pozn. red.) vyvádí někam ven. Hodnota té zakázky je nesrovnatelná s tím, o jakých objemech finančních prostředků měla vybraná firma rozhodovat,“ upozorňuje Stanislav Beránek z organizace Transparency International, která kontroluje průhlednost státní správy.

Vítězem tendru firma s neprůhlednou strukturou

Tendr vyhrála společnost Glafin, která má zajímavou minulost. Jejím stoprocentním vlastníkem byla asi měsíc po vzniku firma Kastelis, jež vešla do povědomí veřejnosti coby sponzor Věcí veřejných. Kastelis přitom vlastní společnost Tribunus Plebis, jejímž jediným akcionářem je LBE International Business and Marketing Advising se sídlem v Panamě.

Dle dřívějšího prohlášení pokladníka Věcí veřejných Michala Babáka „stojí“ za štědrou akciovkou právník Daniel Musil z Brna, člen představenstva Tribunus Plebis. Právě tady se propletenec firem spojuje s Glafinem. Jeden z koncipientů Musilovy advokátní kanceláře Aleš Frank byl podle obchodního rejstříku ve firmě Glafin jednatelem. 

Výběrové řízení bylo podle mluvčí CzechInvestu Štěpánky Filipové po právní stránce v pořádku a Glafin zvítězil mimo jiné kvůli nejnižší nabídnuté ceně. „Na základě negativní medializace se ale firma Glafin rozhodla od plnění veřejné zakázky odstoupit. V dopise, který CzechInvestu poslala, uvádí, že tento krok podniká ve snaze ochránit své klienty před uměle vyvolanou negativní publicitou,“ sdělila v červenci Filipová. Zadávací řízení nakonec zrušil i CzechInvest.

Za nevýznamnou správou databází se skrývá zajímavý balík peněz

Privatizací zakázek by se nabídky zpracovávaly podle zájmů úzké skupiny lobbistů. Podle informací České pozice může být jedním z motivů skutečnost, že za zdánlivě nevýznamnou správou databází nemovitostí se skrývají zajímavé finanční částky. Ty mohou plynout z protežování určitých průmyslových zón, jež se budou „nutit“ investorům, kteří se v Česku rozhlížejí po vhodném místě pro své podnikání. Objem takto zprostředkovaných pronájmů a koupí nemovitostí se za rok pohybuje v řádu stovek milionů korun.

Pokud se však budou nabídky zpracovávat nikoli dle požadavků investorů, ale dle zájmů úzké skupiny lobbistů, může se snadno stát, že se zahraniční klienti raději rozhodnou investovat u sousedů. Každopádně soukromé společnosti už nikdo nebude moci vyčítat, že hledí - na rozdíl od státní agentury, která poskytuje servis zdarma a nestranně - na zájmy vybraných prodejců nemovitostí spíše než na preference investorů.

Za tendr už padaly hlavy, ale ne všechny

Poté, co postup CzechInvestu kritizovala opozice i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, v úřadu skončil šéf divize investic Radek Šoltys. Kritika ovšem směřovala i na generálního ředitele organizace Miroslava Křížka. Ministerstvo, pod něž CzechInvest spadá, totiž o tendru nevědělo. „Za problém považuji, že si takovou věc rozhodl pan ředitel Křížek sám a ani o tom neinformoval svého nadřízeného. A to jsem mu také v dopise vytkl,“ podotkl ministr Kuba.

Pochybné zveřejnění a pochybná známost

Server Česká pozice navíc tvrdí, že agentura informaci o tendru neumístila na svém webu v řádné lhůtě, ale teprve poté, co o něm server informoval, a navíc se starším datem (12. července s datací 1. června). Samotný CzechInvest není schopen jednoznačně říci, zda se tendr na webu 1. června objevil.

Pochybnosti o vypsání zakázky může vzbuzovat i to, že se Křížek zná s jednatelem vítězné firmy Glafin Zdeňkem Hurským. Jak ředitel CzechInvestu, tak Hurský možný střet zájmů popírají. „Společnost Glafin byla standardně oslovena. Před 9 lety jsem krátce pracoval ve firmě, kterou řídil pan Křížek. Nejsme ve styku ani komerčním ani jiném. Jakoukoli podjatost vylučuju,“ napsal Hurský v SMS. Generální ředitel CzechInvestu ve funkci nadále zůstává.

Agentura zajistila 2 tisíce projektů a práci pro čtvrt milionu lidí

Auta, hračky i léky - agentuře se povedlo do Česka přivést velké zahraniční investory, třeba automobilku Hyunday, společnost Lego Group nebo farmaceutickou firmu Teva Czech Industries. Právě jednotlivým firmám agentura slouží. Těm zahraničním hledá v Česku prostory a zaměstnance, tuzemským pomáhá sehnat evropské peníze. Za 20 let má za sebou téměř 2 000 projektů a práci zajistila až čtvrt milionu lidí. 

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, která má posilovat konkurenceschopnost české ekonomiky prostřednictvím podpory podnikatelů, infrastruktury a inovací. CzechInvest také propaguje Česko v zahraničí jako lokalitu vhodnou pro umísťování investic. Po dvaceti letech existence se chlubí třeba tím, že v zemi poskytla čtvrt milionu nových pracovních míst.

Agentura vznikla v roce 1992. Dnes zaměstnává 250 lidí a má 13 poboček po celé republice. Zástupce má ale třeba i v Tokiu, New Yorku nebo Šanghaji. A rozpočet kolem 400 milionů.

CzechInvest je výhradní organizací, která smí nadřízeným orgánům předkládat žádosti o investiční pobídky, a podporuje české firmy, které mají zájem zapojit se do dodavatelských řetězců nadnárodních společností.

Agentura založila na začátku roku 2004 síť třinácti regionálních kanceláří ve všech krajských městech. Tyto kanceláře poskytují informace o podpoře podnikání ze strukturálních fondů EU, pomáhají firmám, které mají zájem realizovat svou investici v daném regionu, a spolupracují se zástupci místní správy a samosprávy.

CzechInvest provázelo během historie již několik kauz. Více než 100 zaměstnanců odešlo z agentury v roce 2007 na protest proti rozhodnutí tehdejšího ministra Martin Římana, který odvolal jejich šéfa Tomáše Hrudu. Agentuře pak šéfovali dva obžalovaní manažeři. Soud je ale nakonec zprostil obvinění. A o tři roky později se mluvilo o šéfce agentury Alexandře Rudyšarové. Podle některých úředníků byla ve střetu zájmů. Tímto podezřením se ale policie ani nezabývala.