Češi řídí pod vlivem drog stále častěji

Praha – Za první pololetí letošního roku dopravní policie odhalila o 300 řidičů pod vlivem drog více než v loňském roce. Letos chytila přes 2 500 jezdců ovlivněných drogou. Nehod způsobených řidiči pod vlivem alkoholu naopak mírně ubylo. Na tiskové konferenci o tom informoval šéf Dopravní policie Leoš Tržil.

Podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Zimy se však policie v poslední době na problematiku drog za volantem zaměřila víc než v minulosti. „Lidé řídili pod vlivem drog i dříve, ale pokud nezpůsobili fatální následek, tolik se to neřešilo,“ podotkl. Tržil pak uvedl, že v letošním roce se uskutečnilo zhruba 400 lokálních dopravních akcí zaměřených na zdrogované řidiče.

Nejčastěji lidé řídí podle vlivem marihuany a pervitinu. Česká republika je přitom podle šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha zemí, kde se v Evropě drogy nejvíce užívají. „Zdravotní rizika hrozí zhruba 70 až 110 tisícům uživatelů marihuany,“ uvedl.

Alkohol za volantem letos způsobil víc než 2 000 nehod, zemřelo při nich 18 lidí. Oproti minulému roku jde o pokles, statistikami ale podle dopravní policie můžou ještě zamíchat nedořešené případy. Dvě třetiny všech nehod způsobených alkoholem zavinili řidiči, kteří měli v krvi více než jedno promile. Nejvíce takových nehod způsobí řidiči osobních automobilů, následují řidiči nákladních aut.

Oproti prvnímu pololetí roku 2010 narostl počet nehod způsobených cyklisty pod vlivem alkoholu, a to o více než 80 případů.