Armáda vyznamenala vojáky z Afghánistánu a bojů proti pirátům

Praha - Armáda dnes vyznamenala vojáky, kteří se vrátili z působení v zahraničních operacích. V pražské budově generálního štábu obdrželi medaile příslušníci týmu, který v afghánském hlavním městě Kábulu trénoval tamní piloty vrtulníků. Vyznamenání si vysloužili i členové protipirátské operace Evropské unie Atalanta, kteří působili na jejím velitelství ve Velké Británii.

„Tyto jednotky splnily velice dobře své úkoly. Dosáhly dobrého hodnocení a mají samozřejmě podíl i na tom, že jméno naší armády i České republiky je velice dobře hodnoceno,“ řekl po skončení ceremoniálu zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Žižka. Vojákům předal medaile ministra obrany za službu v zahraničí prvního, druhého i třetího stupně.

V Kábulu se jednotka českých leteckých instruktorů zapojila do výcviku afghánských pilotů. Vrtulníky jsou pro tamní armádu důležité kvůli zajištění zásobování a přepravy lidí mezi vzdálenými pozemními základnami. „Daří se nám budovat armádu Afghánistánu. Jedná se zejména o přípravu pilotů vrtulníků afghánské národní armády v Kábulu,“ popsal misi na Dálném východě Žižka.

Armáda vyznamenala vojáky z mise v Afghánistánu
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

„Prováděli jsme výcvik v podstatě od údržby vrtulníků až po samotné létání, zásobovací mise,“ popsal práci svých lidí velitel šesté jednotky vzdušného poradního týmu Jaroslav Falta. Mezi afghánskými piloty jsou podle něj rozdíly ve zkušenostech, jejich přístup je ale pozitivní. „Nesetkal jsem se s žádnou negativní reakcí. Snaží se učit,“ uvedl Falta.

V protipirátské operaci pod hlavičkou EU působili na velitelství v britském Northwoodu tři čeští vojáci. Podíleli se na sběru a vyhodnocování zpravodajských informací o pohybu pirátů pocházejících zejména ze Somálska. Dohlíželi také na lodě vezoucí humanitární pomoc v rámci světového potravinového programu OSN. „Monitorovali jsme činnost ozbrojených složek na území Somálska, ale i bezpečné proplouvání lodí do krizových oblastí,“ popsal velitel jednotky Václav Řidkošil.

Vojáci ze zahraničních misí obdrželi vyznamenání (zdroj: ČT24)
Vydáno pod