Ředitele Prague Pride protesty proti festivalu neznepokojují

Praha – V pondělí začne festival Prague Pride, který bude trvat týden a vyvrcholí příští sobotu průvodem a koncertem na Střeleckém ostrově. Ředitel festivalu sexuálních menšin Czeslaw Walek odhaduje, že letos by mohlo přijít ještě víc lidí než loni, kdy jich dorazilo 8 000. Druhý ročník festivalu si dělá ambice stát se tradicí, má ale i hlasité odpůrce, včetně prezidenta Klause. Walek přesto věří, že festival přiláká všechny lidi bez rozdílů.

Ředitel návštěvníky láká na mnoho novinek letošního ročníku festivalu, ať už jde o výstavu v centru DOX, nebo různorodý hudební program na závěrečném koncertu. Prague Pride se ale zaměří i na vážnější témata, letošní ročník chce ukázat ty menšiny, o kterých se málo ví, například gaye mezi Romy nebo mezi zdravotně postiženými. Letos navíc festivalu předcházela debata s některými prezidentskými kandidáty, věnovaná otázce lidských práv.

Podle ředitele se asi 70 % účastníků hlásí ke gay komunitě, průvodu se ale podle něj účastní lidé všech různých skupin, včetně třeba rodin s dětmi. Organizátoři pozvali i politické strany, jako skupina se ale přihlásili jen zelení. Mnozí s myšlenkami Prague Pride nesouhlasí.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Průvod vyvolal odpor hlavně v konzervativních kruzích, stejně jako loni, kdy vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za deviantní. Stejně jako loni proti Prague Pride také protestuje iniciativa D.O.S.T., která mimo jiné i letos kritizuje primátora Bohuslava Svobodu za to, že jako konzervativní politik dal přehlídce záštitu.

Ředitele Prague Pride Czeslawa Walka protesty nepřekvapují, považuje je za snahu organizací se zviditelnit. „To oni vyvolávají násilí, ne my,“ řekl na adresu iniciativy D.O.S.T. Neznepokojuje ho ani výrok Hájka. „Pokud mluvíme o panu Hájkovi, o člověku, který říká, že nepochází z opice a že kouření neškodí zdraví, to jsou marginální názory, o kterých se nemusíme bavit,“ vyjádřil se Walek na adresu vicekancléře. Naproti tomu odpor Václava Klause je podle něj problémem, prezident by měl spojovat společnost, ne od ní oddělovat nějakou skupinu, uvedl Walek.