Na katastru si podle zákona lidé připlatí tisícikoruny

Praha - Větší počet placených služeb, konkrétně 20 místo původních čtyř, přináší návrh katastrálního zákona, který už ve středu projedná vláda. Zavede tisícikorunový poplatek za zápisy, které byly dosud zdarma. Platit se tak bude třeba za výmazy zástavního práva z katastru nemovitostí nebo za převedení podílu v bytovém domě do vlastnictví. Uvedly to Lidové noviny. Podle předsedy národního katastrálního úřadu návrh reaguje na přijatý občanský zákoník.

Návrh katastrálního zákona, který tuto středu projedná vláda, zvyšuje počet placených služeb ze čtyř na dvacet. Zavádí tisícikorunový poplatek za zápisy, jež byly dosud zdarma. 

Poplatek 1000 Kč se má platit například za výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí. „Výmazy se prováděly bezplatně, jen potvrzením banky. Novinka se bude týkat až 200 tisíc případů ročně,“ řekl LN předseda národního katastrálního úřadu Karel Večeře. Tisícikorunu si musí připravit také každý, kdo si bude chtít převést podíl v bytovém domě do svého vlastnictví.

Pokud si tedy lidé v domě, ve kterém bydlí, budou chtít koupit místnost na uskladnění kol nebo kočárků nebo odkoupit půdu od společenství vlastníků, od roku 2014 ke konečné ceně budou muset přidat ještě tisícovku jako poplatek katastrálnímu úřadu. Tedy pokud projde návrh zákona, o kterém bude ve středu rozhodovat vláda.   

Státní rozpočet tak navíc získá vyšší příjmy z poplatků za provedené zápisy. Jen za první rok by se podle expertů oslovených Lidovými novinami navýšily příjmy o 300 milionů korun. V roce 2016 pak má být zisk z katastru oproti letošnímu roku dvojnásobný, a to víc než miliardový. 

Přijetí zákona navazuje na nový občanský zákoník a jeho hlavním úkolem je zamezit podvodům s falešnými převody pozemků nebo nemovitostí. Do třiceti dnů bude moci každý zpochybnit převod majetku. Jenže ani to podle některých odborníků v boji proti podvodným převodům nepomůže. Chtějí, aby se o změně vlastník dozvěděl ještě dřív, už v okamžiku podání návrhu na změnu, jinak může být podle expertů pozdě a lidé mohou čekat léta u soudu.

Zákon zavádí nové poplatky na katastru (zdroj: ČT24)