Firmy víc myslí na rodiče - příspěvek na hlídání nebo práce z domova

Praha - Firmy v Česku začínají víc myslet na své zaměstnance rodiče. Čím dál tím častěji společnosti rodičům pomáhají s hlídáním dětí. A to třeba zřízením firemní školky, nebo dokonce finančním příspěvkem na hlídání. Častěji také firmy nabízejí možnost práce z domova nebo zkrácené úvazky. Jenže to zatím platí jen pro velká města. Zaměstnanecké benefity, které rodičům pomůžou skloubit práci a péči o dítě, se stále nedaří rozšiřovat v menších městech.

Pomalu přibývají možnosti, jak rodiče můžou skloubit práci s výchovou dětí, shodují se personalisté. Novinkou je, že firmy pošlou rodičům k výplatě několik tisíc korun, aby si zajistili hlídání. Například u jednoho z telefonních operátorů je to třeba 8 tisíc na měsíc, příspěvek se přitom vyplácí do dvou let dítěte. 

Firmy si začínají uvědomovat, že si potřebují udržet kvalitní lidi. A hledání náhrady za maminku, která odešla na mateřskou, je může vyjít na dost peněz. „Pokud se nábor nového člověka pohybuje v desítkách tisíc korun, tak u rodičů, kteří se vrací, je to jen otázka několika tisíc,“ potvrzuje Jana Skalková, manažerka banky z útvaru Rozvoj zaměstnanců. 

Častěji začínají firmy svým zaměstnancům nabízet práci z domova. V jedné z největších bank v Česku tuhle možnost využívá 200 z 500 rodičů. Zájem roste i o poloviční úvazky. Rodiče pak nemusí řešit problém s celodenním hlídáním. Firemní školky totiž v Česku nabízí zatím jen něco málo přes 10 zaměstnavatelů. Jde o velké společnosti, jako jsou banky, nemocnice nebo univerzity. 

Jenže zaměstnanecké benefity, které rodičům pomůžou skloubit práci a péči o dítě, se stále nedaří rozšiřovat v menších městech. Problém je, že matky nejsou podle personalistů motivované, aby se do práce vrátily dřív. 

Zřejmě už od příštího roku by ale mohly situaci rodičům usnadnit takzvané dětské skupiny. Počítá s nimi zákon, který na podzim projedná vláda. Skupiny nezajistí vzdělávání dětí ale jen výchovnou péči. Můžou vznikat u firem i obcí. A jsou určené pro děti od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky.

Události o zapojení rodičů do práce (zdroj: ČT24)