Další zakázka pro Rittiga: za rozpočtové plány dostal dva miliony

Praha - Spojení Lesů České republiky (LČR) s firmou kontroverzního lobbisty Ivo Rittiga bude znovu řešit ministerstvo zemědělství. Tentokrát vyšlo najevo, že firma Ritting & Partners (R&P) dostala od státního podniku téměř 2 miliony korun za to, že se podílela na projektu o rozpočtových plánech dřevařské společnosti.

„Veškeré zakázky jsou účelně zadávány v zájmu podniku a jsou plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ brání mluvčí Lesů Zbyněk Boublík nové faktury pro Iva Rittiga. Státní podnik si tentokrát jeho firmu najal na to, aby pro něj vypracoval koncepci, která má poradit, jak má podnik utrácet miliardové zásoby. R&P za dokument, jehož obsah není veřejný, inkasoval 2 098 000 Kč.

Proč si na takto klíčová interní pravidla a koncepce, jak potvrdil Petr Knap z auditorské společnosti Ernst & Young, vybírá lesní gigant právě firmu lobbisty Rittiga, management podniku nevysvětlil. „Protože finanční kontroling je významnou součástí ekonomického řízení firmy, byla v lednu 2011 pro zhodnocení efektu stávajícího stavu (…) zvolena forma externího zpracování,“ stručně uvedl mluvčí Boublík.

Výběrové řízení neproběhlo, nebylo nutné

Zakázku získala Rittigova firma bez tendru. Ten však státní podnik vypisovat nemusel, protože mu zákon v minulosti ukládal vypisovat výběrová řízení pouze v případě dražších projektů. Posoudit zkušenosti R&P s řízením podniků je však složité, podnikatel se odmítl k zakázkám pro Lesy ČR vyjadřovat.

Firma Rittig & Partners
Zdroj: ČT24

Jediným jednatelem společnosti Rittig & Partners, která sídlí v centru Prahy, je Ivo Rittig. Stoprocentně ji ale vlastní firma mající centrálu na Kypru.

Smyslem této podlimitní zakázky na kontrolu finančních plánů se bude na konci srpna zabývat dozorčí rada podniku. „Je to věc, se kterou se musím seznámit a pochopitelně budeme se jí zabývat,“ přislíbil jeden z jejích členů Robert Knobloch (ODS). Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora už v minulosti musel obhajovat etický kodex, který rovněž napsala Rittigova firma. Nyní ho čeká vysvětlování znovu.

Spolupráci Lesů s Rittigovou firmou by měl posoudit i sám ministr zemědělství, do jehož kompetence lesní hospodářství a státní podnik spadají. Lesní zakázky ho dostávají do nezvyklé situace. Právě Petr Bendl totiž patří mezi politiky, kteří k Ivu Rittigovi nemají daleko.

Lobbista Rittig dostal od Lesů další zakázku (zdroj: ČT24)