Děti s mozkovou obrnou se léčí ve speciálním obleku pro kosmonauty

Příbram – V Česku se začíná uplatňovat nová terapie pro nemocné dětskou mozkovou obrnou. Díky rehabilitaci ve speciálním obleku se některé děti dokonce můžou zbavit berlí nebo vozíčku. „U klientů, kteří chodí s pomocí, je pravděpodobnost, že budou po terapii nebo blocích terapie chodit sami, opravdu obrovská,“ říká ředitelka Centra péče o handicapované ALKA Šárka Hájková.

Na první pohled vypadá unikátní terapeutický oblek jako vesmírná rekvizita. Toto přirovnání ale není daleko od pravdy. Jeho původní funkcí totiž byla léčba kosmonautů, kteří měli po delším pobytu ve stavu beztíže oslabené svaly. Podobně pomáhá gumičkový oblek i pacientům s dětskou mozkovou obrnou.

„Pokud mají děti skoliózu, tak jsme schopní je přetáhnout do správného postavení a zároveň můžeme posilovat různé svaly,“ popisuje fyzioterapeutka centra ALKA Simona Černá. Rehabilitace přitom procvičuje i nervovou soustavu – mozek si neustálým opakováním zafixuje ty správné pohyby.

Jeden kurz stojí od 3 do 6 tisíc

Že tento způsob terapie přináší pozitivní výsledky, potvrzuje i Martina Piskačová, maminka jednoho z malých pacientů. „Je to opravdu znát. Třeba když sedí, tak je takový stabilnější, nepadá tolik ze židličky,“ říká.

Intenzivní rehabilitace trvá tři týdny, během kterých děti cvičí 3 až 4 hodiny denně. Za jeden takový cyklus zaplatí v centru ALKA rodiče od tří do šesti tisíc korun. Aby byly výsledky trvalé, musí se ale i několikrát opakovat.

V příbramském centru mají speciálních oblečků dvanáct, jeden vyjde včetně gumiček na 30 až 40 tisíc korun. Peníze dostalo občanské sdružení od sponzorů, díky nimž mohlo pořídit i speciální klece, bradla a cvičební lůžko. Konečné pořizovací náklady dosáhly 1,5 milionu korun.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod