Schwarzenberg sestavil volební tým pro prezidentskou kampaň

Praha - Ministr zahraničí a šéf strany TOP 09 Karel Schwarzenberg začal během vládní dovolené chystat kampaň pro přímou volbu prezidenta. V minulých dnech proto sestavil svůj volební tým. Povede ho podnikatel Marek Vocel, jeden ze zakladatelů obecně prospěšné společnosti Opona, která mimo jiné připravovala akce k oslavám 20. výročí sametové revoluce. S kampaní bude Schwarzenbergovi pomáhat také producent a organizátor festivalu United Islands David Gaydečka.

Prezidentský kandidát TOP 09 v době vládních prázdnin pobývá v rakouských lázních. Členové jeho nového volebního týmu ho tam kvůli přípravě kampaně už navštívili. Vocel se setkával se Schwarzenbergem mimo jiné na akcích společnosti Opona věnovaných lidským právům.

Schwarzenberg byl mezi prvními politiky, kteří oznámili svůj zájem ucházet se v přímé volbě o prezidentský úřad. Pro tento krok už loni získal jednoznačnou podporu své strany a názorově se vymezoval proti nynějšímu prezidentu Václavu Klausovi. V posledních měsících ale Schwarzenberg není na politické scéně tak viditelný jako dříve a poklesla i jeho dříve vysoká obliba u voličů.

Prezidentská kampaň: humor a nadsázka

Oficiální představení týmu plánuje Schwarzenberg na září, kdy chce také spustit své webové stránky a informovat o programu kampaně. V duchu svého politického stylu v ní hodlá sázet i na humor a nadsázku. Šéf české diplomacie však už dříve avizoval, že kvůli klání o nejvyšší ústavní post v zemi se svého ministerského místa vzdát nehodlá.

Kampaň TOP 09
Zdroj: ČT24

Schwarzenberg plánuje kampaň v prezidentské volbě zahájit zhruba půl roku před samotnou volbou. Většina jeho hlavních konkurentů kampaň už rozběhla. Schwarzenberg se ve volebních průzkumech zatím pohybuje kolem čtvrtého či pátého místa.

Favority pro druhé kolo volby jsou někdejší úřednický premiér Jan Fischer, expremiér Miloš Zeman či ekonom Jan Švejnar. Ten ale zatím účast ve volbě nepotvrdil.