Zlom v kauze H-System? Klienti by měli dostat část majetku

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství dalo naději klientům zkrachovalého H-Systemu, že nepřijdou o část majetku, který se měl z firmy pokusit nezákonně vyvést majitel Petr Smetka. Žalobci se nyní musejí vypořádat s námitkami poškozených. Na skutečnost, že olomoucké vrchní státní zastupitelství odblokovalo Smetkův rekreační areál v Rabyni, upozornila jako první Česká televize. Původně hrozilo, že majetek nenávratně zmizí.

Klienti přišli kvůli krachu H-Systemu celkem o téměř dvě miliardy korun. Rekreační areál v Rabyni měl sloužit k částečné náhradě škody. Nemovitosti ale z majetku Petra Smetky zmizely. „Jak je možné, že v roce 2000 ještě majetek měl, a dnes žádný nemá?“ konstatoval státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel.

Okolnosti, jak je to možné, vyšetřuje policie. Státní zástupce před několika lety nemovitosti zablokoval. Dozorování kauzy ale přešlo z Prahy do Olomouce a tamní vrchní statní zastupitelství majetek odblokovalo a ani nedalo poškozeným možnost podat stížnost. „Nevím, koho to překvapilo. V té věci jsem prostě takhle rozhodl,“ prohlásil Radek Bartoš, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Petr Smetka
Zdroj: ČT24

Podle advokátky poškozených klientů Hany Marvanové se ale státní zástupce vůbec nevypořádal s podezřelými skutečnostmi. Nejvyšší státní zastupiteslví nyní vrátilo poškozené opět do hry. S námitkami advokátky se před definitivním odblokováním majetku musejí olomoučtí žalobci vypořádat. „Chci dosáhnout toho, aby poškození dostali co nejvíce peněz,“ podotkla Marvanová.

Poškození bojují o svůj majetek už osmnáctý rok. „Kdyby byl středověk, tak by nestačila voda ve Vltavě, aby je vykoupali,“ řekl jeden z klientů. Poškození klienti H-Systemu zatím dostali pouze zhruba sedm procent částky, o kterou přišli. Další peníze by mohli získat na podzim. 

Klienti by mohli získat další obnos z prodeje nemovitostí v Horoměřicích u Prahy. Jde o budovy a pozemky hodnotě desítek milionů korun.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)