Lessy zahajuje boj proti přesčasům, policistům se sníží plat

Praha - Policejní prezident Petr Lessy chce omezit přesčasovou práci policistů. Navrhuje proto ministrovi vnitra Janu Kubicemu, aby policisté v budoucnu nevykonávali určité činnosti - střežení některých objektů, kurýrní služby a další. Některá místa by také chtěl obsadit civilními zaměstnanci. Tím by se podle policejního prezidenta mělo ušetřit zhruba 440 milionů na platech policistů, jak požaduje vláda. Snížit by se měly také počty funkcionářů na policejním prezidiu.

Návrh Lessy v pondělí odeslal ministru vnitra. „Chceme u policistů omezit přesčasovou práci, která je nežádoucí, protože opravdu máme policisty, kteří mají i stovky hodin navíc díky personální nedostatečnosti,“ uvedl Lessy.

Policistům by sice klesl plat o několik stovek korun, zároveň by se však podařilo uspořit necelou půlmiliardu. „Budeme také panu ministrovi navrhovat, aby se snížily početní stavy policejního prezidia, a to o zhruba šest procent,“ uvedl Lessy. Určité snižování počtu činovníků by se mělo, byť mírněji, dotknout také některých krajských ředitelství. Naopak přijímat by se podle Lessyho měli pouze řadoví policisté. Snížení počtu funkcionářů s vyššími platy požadoval také Kubice.

Policie
Zdroj: ČT24

Reorganizace by se měla dotknout i tiskových oddělení policie. Lessy už vyměnil svou mluvčí Pavlu Kopeckou za bývalou mluvčí kriminalistického ústavu Petru Srnkovou. Kopecká by se měla věnovat více prevenci, kterou chce Lessy výrazně posílit. „Rozhodně to není o pracovní nespokojenosti s paní Kopeckou,“ podotkl.

Pro příští rok počítá Lessy s celkem 38 996 služebními místy. Jedná se o počet, který je sice o 1 385 míst nižší, než je systemizovaný počet pro letošní rok, ale ve skutečnosti se blíží současnému stavu policistů. K 1. červenci ve sboru působilo 38 776 policistů. Pokud Lessyho návrh schválí vláda, na mzdy by mělo být na příští rok vyčleněno zhruba 14,3 miliardy.

V Česku se to policisty doslova hemží

Původně Lessy žádal po vládě přibližně 440 milionů navíc. To však kabinet odmítl na základě analýzy předložené ministerstvem vnitra, podle níž obstarává v Česku stejnou nebo podobnou agendu víc policistů než v okolních zemích a Česko je v počtu policistů na špičce zemí východní Evropy.

Vydáno pod