Církve by neměly mít přednost, hlásí se kolektivizovaní zemědělci

Praha – Český stát při chystaném majetkovém vyrovnání s církvemi neměří všem stejným metrem. Je o tom přesvědčen Svaz restituentů v zemědělství (SRZ), který úřady kritizuje za to, že na rozdíl od náboženských spolků odmítají pomoct rodinám tisíců zemědělců. Komunistickým režimem perzekuované rodiny totiž roky marně čekají na náhradu za to, že jim v 50. letech byly zkonfiskovány majetky. SRZ se už kvůli nevypořádaným restitucím obrátil na orgány EU, někteří členové dokonce chystají žaloby k soudu ve Štrasburku.

Pomozte nám stejně, jako nyní pomáháte církvím, požadují lidé sdružení ve Svazu restituentů v zemědělství. „Neměly by mít přednost, protože to je určitá diskriminace vůči nám,“ myslí si jedna z restituentek Vlasta Somrová. Také ona se dosud nedočkala plného odškodnění po zločinech komunistické vlády.

Podle svazu restituentů na kompenzaci za zhruba čtyři miliardy stále marně čeká asi deset tisíc lidí. O majetek přišli při násilné kolektivizaci rolníků do zemědělských družstev, které v padesátých letech minulého století prováděla komunistická vláda.

Miloslava Pešková, předsedkyně Svazu restituentů v zemědělství:

„Nejsem proti církevním restitucím, ať stát vrátí, co komu od roku 1948 patřilo, ale ať to dají poctivě. Ať se s tím nekupčí a neztratí se to tak, jako se ztratil náš majetek.“

Podle transformačního zákona měli restituenti dostat kompenzaci za svůj majetek už v 90. letech, peníze jim měly vrátit zemědělská družstva. Většina z nich ale svůj majetek převedla jinam a zůstaly po nich pouze prázdné skořápky. Poškození zemědělci tvrdí, že na vině je nedokonalý zákon, a požadují proto od státu náhradu. „Už se můžeme obracet jedině vůči českému státu, protože ten legislativně umožnil vyvést zemědělskému družstvu majetek na akciovou společnost,“ obhajuje své nároky Somrová.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Stát zemědělcům nepomůže: je to soukromá záležitost

Žádost restituentů o kompenzaci vloni na podzim premiér dopisem odmítl. „Zajisté uznáte, že nyní, kdy vláda a parlament přijímají vesměs nepopulární úsporná opatření, nelze zatížit státní rozpočet dalšími výdaji v řádu několika miliard,“ napsal tehdy Petr Nečas perzekvovaným lidem.

Podle ministerstva zemědělství stát rolníkům ani pomoci nemůže. „Vypořádání (majetku) mezi soukromými dlužníky a věřiteli je ryze soukromou záležitostí,“ upozoril mluvčí resortu Jan Žáček.

Vydáno pod