Prvňáčci v Praze vyrazí do školy v uniformách

Praha – Základní škola Františky Plamínkové jako první běžná základní škola v Česku zavádí uniformy. Dosud byly k vidění pouze v některých soukromých školách. Třetího září v nich přijde 50 prvňáků, ostatní žáci je zatím nebudou mít. Škola si od tohoto kroku slibuje postupné stírání sociálních rozdílů, které se mezi dětmi stále víc prohlubují.

Uniforma bude jen tričko a mikina. Tmavé kalhoty nebo sukni budou mít děti vlastní. „Chlapci budou mít královskou modrou, dívky tmavou malinovou,“ popisuje ředitel školy Jindřich Koudelka.

Rodiče nebudou uniformy stát nic, platí je Praha 7. Škola si od nich slibuje větší prestiž, ale i potlačení sociálních rozdílů mezi dětmi. Podle psychologů ale děti poznají, kdo je z chudé nebo bohaté rodiny, i když mají na sobě stejné oblečení. „Děti moc dobře diferencují nejenom podle oblečení, ale vůbec podle chování, podle toho, co rodiče dělají,“ říká psycholožka Václava Masáková.

Navíc jakákoliv uniforma potlačuje individualitu, tedy i tu dětskou. „Je pro ně strašně důležité, že mají možnost se oblíknout do oblečení, které je jim pohodlné a esteticky blízké,“ dodává Anna Kucharská z Pedagogické fakulty UK.

Školní uniformy budou prvňáčci v základní škole Františky Plamínkové nosit zatím na zkoušku. Jestli je dostanou i ostatní žáci, rozhodne škola na konci roku podle toho, jak experiment dopadne.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod