Každý osmý inzerát na práci je diskriminační

Praha - Podle průzkumu Českého helsinského výboru (ČHV) zhruba každý osmý sledovaný inzerát na pracovní pozici byl diskriminační. Také téměř pět procent nabídek nemovitostí některé zájemce předem vylučovalo či upřednostňovalo. ČHV posuzoval od března do června 500 inzerátů s volnými místy a v březnu a dubnu také 500 inzerátů na byty, domy a nebytové prostory na vybraných webech.

Výbor se zaměřil na inzeráty na serveru www.prace.cz. Ve stejném znění se podle autorů průzkumu objevují i na dalších webech. Už členění nabídek na portálu je podle ČHV zavádějící. Některé kategorie omezují pracovní příležitosti jen na ženy - například „Administrativa - asistentka, fakturantka“ či „Služby - kadeřnice, kosmetička/vizážistka“. Třídění může prý přispívat k nevhodnému zadání textu inzerátu.

„K nejčastějším důvodům diskriminace stále patří věk a pohlaví. Inzeráty jsou formulovány tak, že například starší či mladší uchazeče nebo ženy či muže mohou odradit od toho, aby se na avizovanou pozici hlásili,“ upřesnila  Ľubica Turzová z ČHV. Připomněla, že rozsáhlý průzkum provedl loni úřad ombudsmana. Posuzoval tehdy na 12 000 inzerátů a téměř 17 procent z nich zásadám rovnosti neodpovídalo, dodala Turzová.

Nabídky nemovitostí od realitních kanceláří i jednotlivců sledoval výbor na portálech www.sreality.cz a www.bezrealitky.cz. Projevy diskriminace našel u pěti procent inzerátů. Všechny se týkaly bytů. Nejčastěji se opakovaly požadavky, že by zájemci měli být bezdětní nebo měli mít maximálně jedno dítě či že by neměli být cizinci. Podle ČHV se ale nerovný přístup objevuje, i když je text bezvadný.

„K diskriminaci zájemců o pronájem dochází zejména z důvodu etnicity či státní příslušnosti. Realitní kanceláře nijak nezjišťují například majetkové možnosti zájemce, ten je odmítnut pouze na základě své příslušnosti ke konkrétní národnosti nebo z důvodu cizí státní příslušnosti,“ uvedla Turzová.