Tendr, který má urychlit práci soudů, byl prý zmanipulovaný

Praha – Ministerstvo spravedlnosti čelí výtkám kvůli údajně zmanipulované zakázce za 15 milionů korun na dodavatele systému pro přepis řeči v soudních síních a na státních zastupitelstvích. Tendru se zúčastnily dvě firmy, levnější nabídku ale ministerstvo vyřadilo s tím, že nesplnila technické podmínky. Vyřazená firma se však odvolala a plánuje i žalobu, celý proces se tak zbrzdí. To by mohlo ohrozit evropské peníze na celý projekt.

Nový systém přepisu výpovědí obžalovaných, svědků i advokátů má urychlit práci soudů a zkrátit čekací lhůty. O zakázku se ucházela společnost Novasoft, která nabízela systém za necelých 14 milionů korun. Její nabídku ale ministerstvo vyřadilo, protože prý její server nesplnil technické výkonnostní podmínky. To však ředitel společnosti Vladimír Moravec odmítá, Novasoft prý dodal server v souladu se zadávací dokumentací. 

Ministerstvo nakonec vybralo nabídku firmy Newton technologies, i když byla o více než dva miliony dražší. Ministerská protikorupční směrnice sice zakazuje zakázky, kdy v soutěži zůstane pouze jeden zájemce, úřad ale využil výjimku a tendr nezrušil. Kvůli časové tísni prý totiž hrozilo, že by Česko přišlo o evropské peníze. 

Reportáž Richarda Samka a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Jenomže stejný scénář hrozí i teď, protože ministerstvo stejně nemůže smlouvu podepsat. Vyřazená společnost Novasoft se odvolala a chystá se podat žalobu k antimonopolnímu úřadu a také stížnost k Evropské komisi. Celé výběrové řízení se tak zbrzdí, evropská dotace se přitom musí vyčerpat do září roku 2013.

Vydáno pod