Vodrážka: Žádné politické pozadí, jde čistě o Licheho nekompetentnost

Praha - Vladimír Lich skončil ve vedení pražského dopravního podniku kvůli své nekompetentnosti. Nejde o žádný útok na primátora Bohuslava Svobodu (ODS). V Událostech, komentářích tak komentoval Lichova slova David Vodrážka (ODS), místopředseda dozorčí rady firmy. Primátor část vedení podniku, která Liche odvolala, obvinil, že jednala za jeho zády, a nevyloučil v této souvislosti její obměnu. Na změny možná také dojde v radě hlavního města. Zároveň popřel, že by za odvoláním ředitele dopravního podniku byly jakékoli politické důvody, jde podle něj čistě o Licheho manažerské pochybení.

Vodrážka v UK

„Nikde v tom nehledejte politiku, to se v tom v tuto chvíli vytváří. Já plně podporuji pana primátora a možná za čas mi pan primátor poděkuje, že se něco takového stalo, protože pan generální ředitel při vší úctě nebyl dle mého názoru a dle názoru dozorčí rady člověk na svém místě.“ 

To, že odvolání šéfa největšího pražského podniku navrhl člen strany pražského primátora, vyvolává podezření, že jde o spory uvnitř koaličních stran. Vodrážka ale tvrdí, že primátora o odvolání Liche informovat předem nemohl, protože toto rozhodnutí nebylo předem připravené a došlo k němu až během jednání rady, na kterém nebyl Lich údajně schopen obhájit svá manažerská rozhodnutí. Vodrážka také zdůraznil, že on nemohl být tím, kdo by něco dopředu plánoval, protože se těsně před jednáním rady vrátil z dovolené.

Údajné důvody k odvolání Liche

  • špatné vedení výběrového řízení na pojištění firmy
  • nedostatečný audit zakázek podniku
  • problém s komunikací s dozorčí radou

Podle primátora Svobody plnil ředitel zadání. Vodrážka ale oponuje, že Lich nedefinoval úspory, kterých chce v dopravním podniku dosáhnout, ale také zadával zakázky bez řádného výběrového řízení. „Podle názoru dozorčí rady neměl na to, aby vedl takto významný podnik, proto chceme vypsat transparentní výběrové řízení na ředitele dopravního podniku,“ řekl Vodrážka.

Kvůli nevýhodným smlouvám z let 2010 a 2011 podal Dopravní podnik hlavního města Prahy trestní oznámení na několik lidí. Podezírá je ze spáchání tří trestných činů. Mělo by jít o bývalé členy vedení podniku a zástupce firem. Pochybení u zakázek zjistila analýza, kterou si nechal magistrát vypracovat spolu s dopravním podnikem. Nejspornější z nich ještě navíc prověří hloubkový forenzní audit.

Na tom, že časový souběh trestních oznámení podaných bývalým ředitelem Liche a jeho odvoláním z funkce byl spíše náhodný, se shoduje Vodrážka i s představitelem druhé koaliční strany, Tomášem Hudečkem z TOP 09. Trestní oznámení byla totiž výsledkem Lichovy dlouhodobé snahy o zprůhlednění dění v dopravním podniku, stejně jako byla dlouhodobá i nespokojenost s některými kroky vedení dopravního podniku, shodli se oba politici.